Mycket jobb kvar innan öppningen av nya restaurangen

Det blir inte premiär till valborgshelgen som planerat. Men Annika Stagård håller tummarna för att restaurangbygget i det gamla missionshuset ska vara klart till upptäckardagen 14 maj. "I alla fall så pass att det går att visa upp", säger hon.

Annelie Andersson kommer att jobba tillsammans med Annika Stagård i den nya restaurangen, när den blir klar.

Annelie Andersson kommer att jobba tillsammans med Annika Stagård i den nya restaurangen, när den blir klar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-03-26 17:30

Just nu är det full fart på renoveringsarbetet i källarvåningen, den blivande bistrorestaurangen. Det är verksamhet i snart sagt varje utrymme, som inte är belamrat med den nyinköpta restaurangutrustningen. Den finns på plats, men är inte monterad än.

– Det är mycket kvar att göra innan dess, säger Annika Stagård och visar vägen in i det utrymme som ska bli det nya köket.

Och hon överdriver inte. Här är helt utrivet, till och med tapeterna är borta, ner till nakna betongen.

– Men det är jätteroligt att få börja från början och bygga upp ett kök. Nu kan jag få det precis som jag vill ha det. 

Och hon vet precis vad som ska stå var, spisen, ugnarna, arbetsbänken och så vidare.

– Det ser kanske inte så stort ut men det blir mer plats att jobba än jag hade på förra stället.

undefined
Vatten, avlopp och el. Mycket av grovjobbet är i full gång i bottenvåningen på det gamla missionshuset som ska bli restaurang.

Nu handlar mycket av jobbet att dra fram vatten, avlopp och el. Det ska vara klart innan finliret börjar.

– Ja det är mycket grovjobb på gång, säger Annika och visar vägen in till vad som kommer att bli diskrum. Här inne är till och med golvet upphackat för att man ska komma åt ledningarna.

Vi går tillbaka ut i det stora rummet, det som ska bli bistrorestaurang. Annika Stagård räknar med att det ska gå att få plats med 40 gäster här när det blir klart.

– Här kommer vi att köra en enklare meny, med kanske 3-4 olika rätter att välja på. Schnitzel var väldigt populärt på gamla stället och den tar jag med mig hit. Likaså kommer det att bli någon pasta, och kanske ett par mer exklusiva rätter, säger hon.

Annika Stagård har dessutom planer på att introducera Hälsingeostkaka för smålänningarna i Hultsfred.

– Hälsingeostkakan kan inte jämföras med den småländska, inte på något vis, säger Annika, som räknar med att få nytta av farmors gamla recept och laga ostkakan själv.

undefined
Här ska det bli kök. Men det är mycket jobb kvar innan det kan rullas några köttbullar.

Utanför entrén till den blivande restaurangen finns en stor gräsmatta och den tänker hon förvandla till uteservering.

Kyrksalen ovanpå kommer att förbli orörd tills vidare.

– Där kommer vi inte att göra något nu, säger hon, kanske till hösten. Men vi kommer att vara väldigt noga med att bevara så mycket som möjligt av interiören och atmosfären.

– Vi ska flytta ut kyrkbänkarna, ljusa upp väggarna lite och möblera så att det känns som att komma in i gammelfarmors finrum, säger Annika Stagård.  

Nej, det blir ingen öppning till valborgshelgen. Istället är siktet inställt på 14 maj.
Nej, det blir ingen öppning till valborgshelgen. Istället är siktet inställt på 14 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!