Nu rivs hyreshusen vid Stålhagen

Med stora, dinosaurieliknande käftar sliter de båda grävmaskinerna stora tuggor ur betongstommarna i Stålhagen. Tuggar några gånger och spottar ut smulorna på marken.

Det blev en kuslig känsla att gå genom Stålhagen, när Hanna al Yusef visade runt på rivningsplatsen och berättade om hur det går till. Först en liten bit in på nyåret ska rivningen vara klar.

Det blev en kuslig känsla att gå genom Stålhagen, när Hanna al Yusef visade runt på rivningsplatsen och berättade om hur det går till. Först en liten bit in på nyåret ska rivningen vara klar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-11-18 08:00

Rivningen av de fem hyreshusen i Stålhagen i Hultsfred är i full gång. Två av dem är redan borta, förvandlade till små smulor av betog och tegel. De övriga står på tur, rensade som de är på allt, inpå bara betongen. De nakna stommarna skapar en kuslig stämning, de påminner inte lite om bilder man sett från olika krigszoner.

undefined
Renrakat in på bara betongen. Allting ska sorteras in i minsta detalj och till slut är det bara betongstommen kvar och den tuggar grävmaskinen sönder.

– Nej det är som om en bomb hade exploderat under husen, säger Hanna al Yousef, platsansvarig på rivningsföretaget DemoX som har hand om rivningen.

Han berättar att det tar cirka två veckor, någon dag hit eller dit, att riva ett hus. Det är inte bara till att riva. 

– Vi är fem man som jobbar här just nu, två maskinförare och tre selektörer, som visar maskinisterna var resterna ska läggas. Vi måste sortera allting, metall, brännbart, isolering. Allting handlar om miljön. Det är viktigt, säger han.

undefined
Hanna al Yusef från Norrköping visar oss runt på rivningsplatsen och berättar om hur det går till.

Den söndersmulade betongen, och tegelstenarna kommer dock att bli kvar på platsen och täckas över. Riktigt vad det ska bli här framöver är inte bestämt ännu. Men det har talats om kolonilotter, hundrastgård och en del annat.

Hanna al Yousef från Norrköping berättar också att företaget DemoX jobbar över hela Sverige, med liknande projekt.

undefined
Med sina dinosaurieliknande käftar har grävmaskinen inga problem att komma till tals med betongen.

– Vi har projekt i gång i Göteborg, Linköping, Söderhamn, och Stockholm. Och på några ställen till. Det är många i städerna som river bort det gamla för att bygga nytt i stället, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!