TV: Polisnostalgi och publikrekord vid Smalspårets nostalgidag

Likt gamla västernfilmer fick de eskort ut ur samhället. Med tjutande sirener och blinkande ljus följde polisbilarna mopedisterna ut över stadsgränsen. Men - utan order om att de skulle hålla sig borta i fortsättningen. Smalspårets Nostalgidag på järnvägsstationen i Virserum kom att bli en dag utöver det vanliga. Inte minst på grund av polistemat.

Som före detta polis tyckte Kent Blomfeldt att det var ett spännande tema för årets Nostalgidagar, där han stod vid grillen.

Som före detta polis tyckte Kent Blomfeldt att det var ett spännande tema för årets Nostalgidagar, där han stod vid grillen.

Foto:

Hultsfred2017-06-12 05:35

Tre pensionerade polisbilar fanns på plats. Och minst lika många pensionerade poliser dessutom. Den svart-vita Amazonen, och den blå-vita 940-Volvon väckte minnen både hos Åke Össmar och hos Tore Bergström.

Kanske framförallt hos Tore. För den blåvita var en av hans gamla tjänstebilar. Den har varit placerad i Hultsfred.

Till vardags bor den numera utanför Gränna, men dagen till ära hade ägaren, bilsamlaren Kalle Sjö, kört tillbaka till polisbilens gamla hemtrakter.

Kalle Sjö berättar att polisbilen är precis i samma skick som när ordningsmakten lämnade den i från sig. All utrustning finns i behåll, till och med hajfenan i telefonhållaren på instrumentbrädan.

Det kan naturligtvis vara lite känsligt att åka omkring med en polisbil, utan att vara polis. Men Kalle Sjö har alla tillstånd klara. Han berättar också att han måste gömma alla emblem och polistexten på dörrarna när han inte kör i kortege. Som exempelvis här i Virserum.

Efter mopparna i mopperallyt startade också 20-talet traktorer av blandad sort och modell, för att ge sig ut på tvåmilarundan.

Mer polisuniformer fanns att beskåda på nostalgidagen. En av dem satt på nostalgikommissarie Dennis Blomfeldt som höll i trådarna för den här dagen. En annan bars av Kent Blomfeldt som skötte korvgrillen.

Förutom polistemat i år var det som vanligt fokus på svunna tiders transportmedel. Som till exempel en veteranbuss från 1966, som rattades av Magnus Knutsson från Jönköping.

Han samlar på gamla bussar och har ett helt gäng hemma i garaget. Det är till honom filmbolagen ringer, när de behöver en gammal buss till sina inspelningar.

– Just nu håller vi på med en film om Ted Gärdestad, säger Magnus, och jag kör turnébussen som är från 1963.

Han har också kört buss i filmen om Monica Zetterlund.

Inne i stationshuset kunde man, förutom att köpa biljetter till smalspåret förstås, också se en konstutställning med motiv från nämnda järnväg. Rälsbussar, stationshus och lite av varje.

Tågen spelar förstås en viktig roll i sammanhanget, rälsbussarna gick täta turer för de som ville åka med en runda.

För de yngsta i publiken erbjöds också en teaterföreställning, med Pettsson och buskatten Findus alla finurligheter, som lockade fram många glada skratt på perrongen.

Nostalgikommissarien Dennis Blomfeldt kan inte vara mer nöjd med dagen.

– Vi har hållit på i fem år nu, säger han, och i år kan vi konstatera att det blivit publikrekord.

Magnus Knutsson från Jönköping körde sin gamla SJ-buss från 1966 till Virserum för att vara med på Nostalgidagarna.
Magnus Knutsson från Jönköping körde sin gamla SJ-buss från 1966 till Virserum för att vara med på Nostalgidagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om