TV: Sverigepremiär för traktorfotboll – i Målilla

För första gången i Sverige, traktorfotboll. – Det är första gången det spelas en turnering i traktorfotboll här i Sverige, säger Christian Rudén, en av arran-görerna för Målilla Tractor Power Weekend.

Passningsspelet lämnar väl en del att önska, men det blir många eleganta soloruscher över planen.

Passningsspelet lämnar väl en del att önska, men det blir många eleganta soloruscher över planen.

Foto:

Hultsfred2017-06-01 10:35

Idén är dock inte unik, efter att ha sett några filmklipp på nätet beslutade man sig för att prova i samband med den stora traktorhelgen om en månad.

– Vi vill prova allt möjligt roligt som man kan göra med traktorer, säger Ulrika Rudén. Vi traktormänniskor är sådana.

Och när man såg filmen från Australien, eller om det var Nya Zeeland, var saken klar tyckte de. ”Här har vi årets nyhet i programmet”.

Det är naturligtvis en lite udda sport, det lär ta ett tag innan den blir Olympisk kan man förmoda. Men den har redan rönt stor uppmärksamhet.

Några filmbilder på en testmatch för några veckor sedan har setts av över en miljon människor på olika sociala medier och kommentarerna är förstås många.
– Testmatchen gick alldeles perfekt, ända till bollen gick sönder, säger Ulrika Rudén. Då körde vi med en vanlig stor badboll, men den höll inte.

Dessutom upptäckte man att vinden lade sig i spelet och ställde till det.

Att hitta en två meter hög boll som var kraftig nog att tåla den omilda behandlingen från traktorerna visade sig vara en knäckfråga.
– Men vi löste det också, säger Christian Rudén, vi skickade upp en badboll i en skokartong till en specialfirma i Örebro, som sprutade den med kevlarmassa.

Och det visade sig att bollen klarade uppvisningsmatchen i går alldeles utmärkt, så det problemet är ur världen. Traktorfotboll är dessutom en så pass ny företeelse att regelverket inte ens är färdigskrivet.

Tävlingsledaren Peter Rosenlund håller som bäst på att fila på detaljerna.
– Så här långt är det klart att det blir två traktorer i varje lag, säger han, och all närkontakt mellan traktorerna är förbjuden. Då blir man utvisad.

Traktorerna som används ska vara helt vanliga traktorer, gärna lite mindre och smidigare. Hjälm och säkerhetsbälte är självklara, men i övrigt är de helt standard. Eller ja nästan i alla fall. Några av dem har väl fått dieselpumpen uppskruvad lite.

– Det syns på röken, säger Ulrika, och på att de går lite fortare.

För säkerhets skull har arrangörerna engagerat en riktig fotbollsdomare för att döma matcherna. Björn ”BG” Gustafsson vet hur man skipar rättvisa på plan. Fast nu får han förstås byta visselpilan mot en häftigare tuta, för att kunna blåsa av om det går för vilt till.

Redan nu har arrangörerna fyra lag anmälda till fotbollsturneringen.
– Varav ett är ett tjejlag. Det är riktigt roligt, tycker Ulrika Rudén.
I onsdags förmiddag spelades en liten testmatch, för att visa upp sporten och naturligtvis för att prova om bollen skulle palla för trycket. I Team Ferguson var det Hans Edvinsson i en 35-a och Albert Madsen i en 135 som ställde upp och i motståndarlaget, Volvo Valtra, var det Peter Rosenlund i en Terrier och Christan Rudén i den stora gröna Valtran.

Det kom att bli en spännande kamp mellan traktorerna, även om passningsspelet lämnade en del övrigt att önska. Däremot kunde man få se en och annan elegant solorusch, bland annat en som resulterade i ett noll till Ferguson.

Idén till traktorfotboll hittade vi på nätet, berättar Christian Rudén innan han klättrar upp i sin Terrier för att visa hur det går till.
Idén till traktorfotboll hittade vi på nätet, berättar Christian Rudén innan han klättrar upp i sin Terrier för att visa hur det går till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om