Två Coopbutiker i Hultsfred: Vill minska ytan i centrum

Coop har presenterat en ritning över en betydligt mindre butik med entré från gågatan. Nu talar allt för att galleriagången försvinner. "Buslivet påverkar", säger utvecklingschef Lars Gjörloff.

Nu när Coop har en andra butik i Hultsfred vill man profilera den på gågatan som en centrumbutik, med 30-40 procent mindre butiksyta och direktentré mitt emot Systembolaget.

Nu när Coop har en andra butik i Hultsfred vill man profilera den på gågatan som en centrumbutik, med 30-40 procent mindre butiksyta och direktentré mitt emot Systembolaget.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-06-11 18:00

Coop Oskarshamn med omnejd ekonomisk förening har gått vidare med sina planer och presenterat en ritning över en betydligt mindre centrumbutik för kommunen.

– Det är ett problem i dag, att ytan är för stor för att vi ska kunna ha koll och vi behöver täcka med mer personal än vi egentligen behöver, säger vd Richard Hedsand.

Nu när Coop har en andra butik i Hultsfred vill man profilera den här som en centrumbutik.

– Målet är att minska ytan med 30-40 procent, vi får ändå in ett fullsortiment och den blir mer lätthandlad för kunderna.

Kommunen har redan påbörjat projekteringen.

– Utifrån ritningen är vår bedömning att det skulle bli en jättefin, toppenmodern butik. Nu går vi gemensamt all-in, säger Lars Gjörloff.

Hur angelägen är en ombyggnation?

– Väldigt angeläget skulle jag säga. Vi är glada att Coop vill satsa. Det är många arbetsplatser i och omkring centrum och centrumnära boende efterfrågas, så vi vill jättegärna ha en dagligvaruhandel i centrum, det skulle vara väldigt fattigt annars.

Coop byggdes om så sent som 2015. Det blev en kostsam affär och fastighetsägaren HKIAB:s hyresintäkter täcker inte hela kostnaden.

– Det är en remsa längs med hela kortsidan av butiken, mot Tors Plan, som Coop inte betalar för, säger Åke Nilsson, i HKIAB:s styrelse. Å andra sidan hade det inte gått att göra på något annat sätt, den delen hade inte gått att hyra ut till något annat.

Richard Hedsand har hela tiden hävdat att ombyggnationen var misslyckad, då kunderna måste gå genom galleriagången. Nu får projekteringen visa vad nästa ombyggnation kommer kosta.

– Det har olyckligt varit en del busliv i gången, det har också påverkat, säger Lars Gjörloff. Coop har tröttnat på det.

Så galleriagången kan komma att tas bort?

– Ja, absolut, det skulle kunna bli så. Nu är det ingen mer butik än Coop man går in i via galleriagången, säger Lars Gjörloff. Nu har vi fått förutsättningarna och ska ta ett helhetsgrepp.

Åke Nilsson tycker att gallerian har spelat ut sin roll.

– Det var en god tanke, men den har inte funkat som galleria mer än i början, säger han. Att det inte skulle bli bra med Coops entré där inne, det sa vi redan när den byggdes. Vi förespråkade en entré från gågatan – nu är vi där.

– Vi har kämpat för en butik i centrum med näbbar och klor, så vi får ställa upp en gång till, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!