Två fall av salmonella i Virserum

Två personer i Virserum har smittats av salmonella. Smittkällan är ännu okänd men det finns misstankar om att salmonellan kan ha spridits via ägg.

"Hittar de salmonella på en vårdcentral ska de kontakta Smittskyddsinstitutet som tar kontakt med kommunen vid misstänkt matförgiftning. Det händer då och då att det blir utbrott." Berättar livsmedelsinspektör Ida Pettersson som i mitten av förra veckan försökte lokalisera källan till de två utbrotten i kommunen.

"Hittar de salmonella på en vårdcentral ska de kontakta Smittskyddsinstitutet som tar kontakt med kommunen vid misstänkt matförgiftning. Det händer då och då att det blir utbrott." Berättar livsmedelsinspektör Ida Pettersson som i mitten av förra veckan försökte lokalisera källan till de två utbrotten i kommunen.

Foto:

Hultsfred2017-09-19 09:00

När livsmedelsinspektör Ida Pettersson på Hultsfreds kommun mitten av förra veckan fick in samtal från smittskyddsenheten i Kalmar län om att två personer i Virserum blivit smittade av salmonella riktades misstanke direkt mot ägg som personerna köpt i en matbutik i kommunen.

Det är en typ av salmonella som man ofta ser i ägg. Men det kan ju även komma från sammansatta produkter som innehåller ägg. I Nybro misstänker man till exempel att personer kan ha fått salmonella från bearnaisesås och där har det varit flera fall där man tror att utländska ägg är smittkällan. Vi vet inte med säkerhet om det beror på ägg i vårt fall.

Den senaste tiden har ett tiotal personer i Kalmar län blivit smittade av salmonella och i förra veckan konstaterades det att ägg i bearnaisesås låg bakom fyra av fallen som uppdagats i Nybro kommun. Enligt ett pressmeddelande från Landstingen i Kalmar län har kopplingar mellan salmonella och utländska ägg gjorts även på andra platser i södra Sverige. Men då Ida gjorde en inspektion hos den berörda butiken hittades inga ägg från utlandet.

De hade bara svenska ägg i butiken där familjen köpt ägg och de är garanterat salmonella fria. Det är ett program som jordbruksverket haft sedan länge som gör så att alla svenska besättningar kontrolleras.

Däremot ska det vid en kontroll i slutet av augusti ha observerats utländska ägg i butikens personalutrymme.

Man misstänker från Nybros sida att det handlar om polska ägg och de ägg som jag hittade i personalutrymmet var från polen. När det handlar om utländska ägg måste man kunna visa upp intyg på att de är salmonellafria och det intyget ska gälla just det datumet och de den batchen. Men äggen jag hittade då låg inte ute till försäljning i själva butiken så vi kan inte säga att de sålt utländska ägg.

Personerna som blivit smittade hade inte kvar äggen så ett klart konstaterade om att smittan kom just därifrån har inte kunnat göras.

De hade inga ägg kvar som vi kunde göra provtagningar på. Även om de skulle haft det är det inte säkert att det skulle ha gått att bevisa eftersom det endast är runt en procent av ägg som har salmonella.

Eftersom källan inte kunnat lokaliseras kommer kommunen inte att gå vidare med ärendet om inte fler fall inträffar.

Det finns i nuläget ingen anledning till åtgärd. Skulle det varit så att vi hittat utländska ägg utan intyg så skulle vi införa saluförbud så att de inte fick säljas. Arbetet i Nybro försätter i samarbete med Smittskyddsinstitutet. Vi är bara med på ett hörn, eftersom vi inte hittade utländska ägg är det inget vi kan göra i nuläget.

På frågan om Ida tror att fallen i kommunen kan vara kopplade till de i Nybro blir svaret varken ja eller nej.

Det är jättesvårt att säga om det finns ett samband. Kanske om det visar sig att det rör sig om exakt samma sorts salmonella, men det vet jag inget om så jag vågar inte uttala mig om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om