Två föreningar i startgroparna

Två föreningar under samma tak och regi är nu på gång att uppföras i Mörlunda. En samhällsförening och en förening för kulturarbetare. I tyglarna håller Manja Waltman som tills vidare kommer att vara ordförande för båda. Förhoppningen är att föreningarna ska fungera som ett livselixir för orten.

Manja Waltman har idéer om att göra något som representerar Mörlunda på klippblocket vid infarten till samhället. Foto: Elin E Elmström

Manja Waltman har idéer om att göra något som representerar Mörlunda på klippblocket vid infarten till samhället. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2016-12-29 08:00

Planerna för att starta kulturarbetarnas förening och samhällsföreningen i Mörlunda-Tveta är satta i verket. En av de drivande är Manja Waltman som står som ordförande för bägge uppkommande föreningarna.

Båda är hoppackade under samma tak och styrelse. De ska se till Mörlundas bästa och hjälpa kulturutövare genom att få till olika projekt. Det är spännande att se vad vi kan få ihop och göra.

Manja sitter i huset i Mörlunda, vintersolen väller in genom fönstren och landar köksbordet där böcker på olika minoritetsspråk ligger i travar. Det doftar nybryggt kaffe och det snövita vidundret Baloo, en Pyrenéerhund, knaprar på ett tuggben så att det knastrar i hela rummet. Här inne är liv och rörelse men förutom soppbilen som tömmer containrarna vid sopsorteringen är det inte mycket mer som händer utanför fönstret.

- Det finns 25 företag i Mörlunda och ändå finns det inte en skylt som säger "Välkommen till Mörlunda". Biblioteket är borttaget. Allt det sociala är bortskalat. Det är ofattbart det som händer i samhället. Det behövs mötesplatser, säger Manja.

Tanken med föreningarna är att värna om samhällets intressen och att promota kulturlivet. På det än så länge gemensamma protokollet är målen att införa ett folketshus, ett åretruntcafé, sätta upp en välkomstskylt, återinföra biblioteket och få tågen att stanna på stationen.

- Vi vill visa upp föreningarna, hitta en plats för ungdomarna och skapa möjligheter för folk att möta varandra. Det är väldigt viktigt på små orter. Vi har tänkt diskutera med kommunen då det finns hus som bara står tomma och att då använda ett av dem till kultur, biblioteket och café.

Ordförande och sekreterare är tillsatta men det återstår att några personer till ansluter sig för att föreningarna ska kunna sjöstättas.

- Vi behöver en kassör och några medlemera till och sedan ska vi registerar föreningarna. Jag har inte kallat till stormöte än utan det känns lättast att först vara en mindre grupp där alla vill jobba och det inte finns några bromsande krafter.

För Manja är det självklart att föreningarna behövs i samhället.

- Samhällsföreningen är väldigt viktig för ett samhälle eftersom det är genom den som innevånarna får information, så en sådan behövs verkligen här. Kulturarbetarnas förening hjälper de som ängar sig åt kultur eftersom det inte går att få bidrag som ensam kulturutövare, endast stipendium och det finns många dolda talanger här i Mörlunda.

Stadgarna är nästan klara och Manja hoppas att föreningarna ska kunna vara aktiva redan till våren.

- Jag tror att Mörlundaborna skulle känna sig viktiga och få ett mer levande samhälle genom föreningarna. Det vore roligt att kunna göra något för Mörlunda.

"Det är kul när man flyttar till ett ställe och det finns föreningar som gör att man inte känner sig ensam."
"Det är kul när man flyttar till ett ställe och det finns föreningar som gör att man inte känner sig ensam."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!