Ny lag tar ställning för barnen

I Kalmar och Kronobergs län utreds för närvarande tre gärningsmän misstänkta för sammanlagt 21 olika barnfridsbrott.

Ett barn som bevittnar våld mellan sina föräldrar är nu brottsoffer genom den nya lagen om barnfridsbrott.

Ett barn som bevittnar våld mellan sina föräldrar är nu brottsoffer genom den nya lagen om barnfridsbrott.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2021-09-01 14:00

Som Vimmerby Tidning tidigare rapporterat om är en man boende i Hultsfred misstänkt för barnfridsbrott. Han greps i Jönköpings län där det misstänkta brottet ska ha ägt rum. Mannen, som är i 35-årsåldern, begärdes häktad av Eksjö tingsrätt den 25 augusti och sitter nu häktad i väntan på åtal den 8 september. Han är misstänkt för två fall av barnfridsbrott och ett fall av grov misshandel.

Barnfridsbrott är en ny lag som trädde i kraft den 1 juli i år. Syftet med den nya lagen är att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som upplever våld eller övergrepp i sitt hem. Alltså våld som utövas mellan närstående till barnet, familjemedlemmar eller föräldrar. På grund av den svåra och känsliga situation som barnet befinner sig i ställs inga krav på att barnet ska förstå att den bevittnar ett brott eller kunna ge uttryck för sin upplevelse. 

Med den nya lagen får barnet status som brottsoffer och kan få både skadestånd och målsägandebiträde, tidigare fanns bara brottsskadeersättning som var svår att få.

– Som brottsoffer stärks barnets ställning och det kan dessutom hjälpa barnet att förstå att det den upplevt varit fel. Med barnfridsbrottet och barnkonventionen som lag visar samhället att vi tar våldsutsatta barn på allvar. Vi pratar till exempel inte om barnaga längre – i dag säger vi misshandel, kommenterar Camilla Svensson som är sektionschef på socialförvaltningen i Hultsfred. 

Straffskalan för barnfridsbrott är högst två års fängelse och för grovt brott lägst nio månader och högst fyra år.  

Sedan den nya lagen om barnfridsbrott trädde i kraft finns det redan över 500 brott i polisens register. Det är samma gärningsmän som begått upprepade brott mot samma brottsoffer.

– Antalet ärenden som registrerats är 40 stycken, medan antalet brott är 510. Det hör samman med hur antal brott beräknas och ska registreras, skriver Per Ahrdenberg, verksamhetscontroller på Polismyndigheten, i ett mejl till Vimmerby Tidning. 

Även i Kalmar och Kronobergs län är det uppemot tio brott per gärningsman, antalet ärenden, det vill säga gärningsmän, är tre och antalet brott går upp till 21.   

Den första fällande domen i ett barnfridsmål fastslogs 20 augusti i Växjö Tingsrätt. Mannen dömdes för barnfridsbrott och misshandel och straffet mättes till fyra månaders fängelse.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!