Röstade två gånger i förtid – avslöjades av kontroll

När samma röstkortsnummer förekom två gånger på listorna slog personalen larm. Någon har försökt rösta två gånger i förtidsröstningen.

Det är väldigt ovanligt, säger Linus Ivarsson, jag jar pratat med många som jobbat länge med val, och ingen har varit med om det tidigare. Så det blev en del diskussioner på jobbet.

Det är väldigt ovanligt, säger Linus Ivarsson, jag jar pratat med många som jobbat länge med val, och ingen har varit med om det tidigare. Så det blev en del diskussioner på jobbet.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2022-09-06 16:34

Händelsen avslöjades på tisdagsförmiddagen, när måndagens förtidsröster räknades. Då upptäcktes att samma röstkortsnummer förekom två gånger i listorna.

– Om det är någon förvirrad människa som glömt att hen röstat och röstat igen, eller om det är ett försök till valfusk vet vi egentligen inte, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun. Men det spelar mindre roll. Vad jag är mest orolig för är att ryktet ska sprida sig "att i Hultsfred kan man rösta flera gånger" och det skulle kunna bli ett hot mot demokratin.

Men även om de dubbla rösterna skulle slinka igenom, ute i vallokalerna, så finns ett bakre säkerhetssystem som fångar upp händelser av det här slaget, berättar Ivarsson. 

– Det är en rent manuell hantering som gör att sådant här upptäcks, säger han. Resultatet blir nu att båda rösterna ogiltigförklaras. 

– Men personen i fråga kan ångra sig och rösta en gång till på valdagen och då är det den rösten som räknas.

Exakt hur det hela gått till är oklart. I och med att man lämnar sina tre röster i vallokalen, lämnar man också in röstkortet, som är försett med ett unikt id-nummer.

 – Men det finns å andra sidan möjlighet att beställa nytt röstkort, säger Ivarsson, det är ju lätt hänt att det åker med reklamen i papperskorgen. Och det finns ingen kontroll på hur många röstkort man kan beställa.

Men risken att en sådan röstkupp skulle lyckas är mycket liten, enligt Ivarsson, som jobbat mycket med valsäkerhet den senaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!