Tydligt vårtecken i Hultsfred – sandsopningen är igång

Snödroppar, krokus och flyttfåglar i all ära. Men ett av de tydligaste vårteckningen är ändå att ÖSK dragit igång med sandsopningen.

Först sopas de större genomfartslederna och sedan är det dags för smågatorna. Ett projekt som tar ett par månader i anspråk varje år

Först sopas de större genomfartslederna och sedan är det dags för smågatorna. Ett projekt som tar ett par månader i anspråk varje år

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-16 12:00

– Det är stora mängder det handlar om, säger Michael Nilsson, driftschef på ÖSK. 

Exakt hur mycket sand det handlar om vet han inte ännu, men det är mycket, åtskilliga ton har gått åt för att lindra vinterns halka. För att få den exakta summan måste entreprenörernas alla fakturorna räknas ihop.

Vad händer med sanden nu? Lägger ni den på hög till nästa år?

– Nej vi kan inte använda den att sanda med, säger Michael Nilsson.

– När den lades ut var den blandad med salt för att inte frysa ihop till en stor klump. Men nu är saltet urlakat så det går inte. I stället kommer vi att ta prover på sanden och innehåller den inte för mycket miljöfarliga ämnen kan vi återanvända den till fyll.

Sandsopningen rullade igång i veckan och Michael Nilsson räknar med att det kommer att ta ett par månader innan hela kommunen är genomgången. Det blir ju ganska många kilometer gata som ska sopas. Så fram i maj någon gång ska det vara vårfint. Om nu inte snö, kyla och halka kommer tillbaka.

undefined
Men även cykelvägarna har hög prioritet. Det gäller att få bort rullgruset så att det inte händer olyckor.

Sopningen börjar i Hultsfred och sedan följer de olika orterna slag i slag när de tre stora maskinerna blir lediga och kan gå vidare. 

En stor maskin som tar det grövsta och lastar upp på en lastbil kommer att användas, tillsammans med två lite mindre sopmaskiner som sköter finputsen.

– Det är ganska normal tid att börja nu, säger Michael Nilsson, men det har varit år när vi kunnat börja i februari. Och det har varit år när vi fått börja senare också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!