Vill sänka sopavgift för ensamstående föräldrar i villa

Världsläget är tufft och därför vill Socialdemokraterna i Hultsfred subventionera kostnaden för sophämtning för ensamstående med barn och barnfamiljer. Men bara för dem som bor i villa.

Förslaget om lägre sophämtningstaxa skulle bara hjälpa ensamstående med barn och barnfamiljer som bor i villa.

Förslaget om lägre sophämtningstaxa skulle bara hjälpa ensamstående med barn och barnfamiljer som bor i villa.

Foto: Dennis Pettersson

Hultsfred2023-10-23 15:00

Dyrare mat, el och bensin gör att ensamstående med barn och barnfamiljer som kämpar för att få pengarna att räcka hela månaden bör få hjälp på traven. Det tycker oppositionsrådet Tomas Söreling och fullmäktigekollegan Rosie Folkesson, båda Socialdemokraterna.

De vill att kommunen ska utreda hur ett "reducerat avgiftssystem" för sophämtning skulle kunna se ut för målgruppen. De skriver att sophämtningsavgiften inom en snar framtid kan behöva höjas vilket kan öka bördan ytterligare.

Kommunens ekonomikontor har tillsammans med Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK, utrett frågan i samråd med motionärerna. I svaret framgår tydligt att endast de som bor i villa kan omfattas eftersom hyresgäster har sophämtningen inkluderad i hyran.

I S-motionen finns ingen avgränsning mot höginkomsttagare men det gör det i förvaltningens förslag. Ett ansökningsförfarande skulle behöva införas med kontroller och ökad administration som följd, skriver man.

Det konstateras också att en subvention för ensamstående med barn och barnfamiljer "kan anses vara oförenligt med likställighetsprincipen". Hur reduceringen ska finansieras är en annan fråga. Om den ska betalas av taxekollektivet kan det strida mot avfallsförordningen.

Trots att förvaltningen ser hinder är Tomas Söreling övertygad om att rabatten är fullt möjlig att införa från budgetåret 2025. Innan dess har han själv lämnat politiken.

– Jag ser med tillförsikt på en klokhet i fullmäktige. För att det ska vara meningsfullt måste det vara en subvention på minst ett par hundra kronor i månaden, säger han.

Socialdemokraterna anser att ensamstående föräldrar och barnfamiljer är de som behöver stödet i första hand. Pensionärer har kommit upp i åldern och, utan att han vill generalisera, kan ha betat av en del på sina huslån vid det laget och vara mindre pressade.

Förvaltningen säger att förslaget kan strida mot bland annat likabehandlingsprincipen. Vad tänker ni om det?

– Jag säger att det är fullt möjligt att genomföra och rikta mot olika grupper. Finns det ingen domare kan ingen bli dömd men det förutsätter att ingen överklagar, berättar han.

Men hur ska ni hjälpa de som bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt?

– Vi är beredda att påverka det vi kan, det finns säkert fler taxor att se över. Men det lämnar jag med varm hand över till mina efterträdare att fundera på, säger Tomas Söreling.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tror att finns goda krafter i fullmäktige som kommer att arbeta fram ett bra förslag om lägre soptaxa. Själv lämnar han politiken vid årsskiftet.
Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tror att finns goda krafter i fullmäktige som kommer att arbeta fram ett bra förslag om lägre soptaxa. Själv lämnar han politiken vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!