Ett frö till något nytt: "Behövs inte ens lånekort"

Biblioteket i Hultsfred kickar igång våren genom att lansera sin nya satsning "Fröbiblioteket". En plats där besökarna kan byta fröer med varandra.

Sandra Lönn på biblioteket sorterar fröpåsarna i stället. Men satsningen på fröer är så pass nu, att man inte hunnit bygga upp utbudet än.

Sandra Lönn på biblioteket sorterar fröpåsarna i stället. Men satsningen på fröer är så pass nu, att man inte hunnit bygga upp utbudet än.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-03-23 11:29

Bibliotek av i dag är mer än bara böcker och datorer, men att ge sig in i växtriket som biblioteket i Hultsfred nu gör, tillhör det något mer ovanliga.

– Vi har väl sett det på något bibliotek förut, säger Sandra Lönn som jobbar på biblioteket, men det här kommer nog mest från oss själva. Alla vi som jobbar här är ju trädgårdsintresserade och intresserade av växter och odling.

Så det är rätt självklart att idén till fröbanken kläcktes vid ett personalmöte tidigare i veckan. Och att döma av reaktionerna på sociala medier har initiativet tagits väl emot av bibliotekets följare redan.

– Tanken är att den som har gott om fröer hemma tar med sig hit och delar med sig. Och att den som vill ha kan ta för sig i stället med fröpåsar och kanske prova något nytt, berättar Sandra Lönn.

– Det behövs inte ens lånekort, tillägger hon.

Odlingssäsongen är på gång och det kan vara hög tid att så vissa växter. Så att dra igång satsningen på Fröbiblioteket verkar ligga rätt i tiden. Det nya fröbiblioteket har bara funnits ett par dagar än. Så här långt, någon dag bara, är dock utbudet aningen sparsamt på det lilla bordet med fröer. Men spenat, ett par olika sorters pumpor finns det. Plus lite annat i blomsterväg. Om den här satsningen slår väl ut och växer till sig, finns det möjlighet att det hela utvidgas att även till att omfatta plantor, berättar Sandra Lönn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!