När Vimmerby Tidning ringer på en av dörrarna på Granitvägen öppnar Mevliud Bilalov. Han har precis flyttat in i trerumslägenheten tillsammans med sin fru Vafa och de tre sönerna Rashid, Arslan och Orkhan.
– Vi bodde en månad i Finspång och tre månader i Mariannelund, säger Mevliud Bilalov.
Med någon veckas varsel fick de veta att nästa anhalt var Hultsfred, och på måndagen anlände de till sitt nya hem. Totalt 21 flyktingar har omplacerats från Mariannelund till kommunens flyktingboende i Stålhagen i Hultsfred.
– Min son är väldigt bra på engelska, säger Mevliud Bilalov efter att med viss möda ha förklarat att han själv drev två butiker i Ukraina före kriget och nu siktar på att lära sig språket, ta svenskt körkort och hitta ett jobb i Sverige.
21-årige Rashid Bilalov, som har studerat i USA, visar sig prata utmärkt engelska med amerikansk accent.
– Det känns som en nystart, säger han om att flytta från flyktingförläggningen i Mariannelund till en större lägenhet i Hultsfred.
De tre bröderna är uppväxta i Ukrainas näst största stad, Charkiv. Den 16 mars lämnade familjen staden och begav sig västerut för att undkomma de ryska bomberna, som föll allt närmare deras hus. Via en dygnslång resa på ett fullpackat tåg till staden Lviv tog de sig till Polen och vidare till Sverige.
– Jag trodde aldrig att de skulle gå in och försöka erövra hela landet, säger Rashid Bilalov om Rysslands invasion av Ukraina.
Visserligen var han mentalt förberedd på att något skulle hända. Han konstaterar att kriget började redan 2014 när ryssarna tog kontroll över Krimhalvön. Men han kunde inte tänka sig att en fullskalig invasion var nästa steg.
29-årige Arslan Bilalov var egenföretagare före kriget. Han sålde datorer och elektronik både på nätet och i en fysisk butik. Kriget gjorde honom deprimerad.
– Jag blev chockad. Jag trodde inte att det kunde hända i mitt land och i min stad, säger han.
Familjen vill återvända till Ukraina så småningom, men först siktar de på att lära sig svenska och hitta sysselsättning. De har uppehållstillstånd i Sverige i ett år.
– Vi är alla redo att börja jobba, säger Rashid Bilalov som även skulle vilja fortsätta sina universitetsstudier och bygga på sin kandidatexamen i utländska språk med en masterexamen.