Dags ansöka om covidpass – underlättar att resa inom EU

Från och med torsdag kan du ansöka om covidpass. Mot bakgrund av alla samtal och frågor förväntar sig E-hälsomyndigheten ett stort intresse.

Ska underlätta resor inom EU. Från och med torsdagen den 1 juli kan du ansöka om vaccinpass, som i en första version bevisar att du är vaccinerad mot covid-19.

Ska underlätta resor inom EU. Från och med torsdagen den 1 juli kan du ansöka om vaccinpass, som i en första version bevisar att du är vaccinerad mot covid-19.

Foto: Pressbild

Hultsfred2021-07-01 06:00

EU:s digitala covidbevis, även kallat vaccinationspass, är ett dokument – digitalt eller på papper – som gör det enklare att resa inom EU eftersom de är utformade på samma sätt inom hela EU. På så sätt slipper man restriktioner som testning och karantän.

Till en början visar covidpasset bara att du fått vaccin mot covid-19, men från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test och senast 12 augusti bevisar det tillfrisknande.

På E-hälsomyndighetens kontor i Kalmar har man fått ta emot många telefonsamtal inför den 1 juli.

Vad är det folk i regel undrar?

– Hur det går till och när det börjar gälla, säger presstjänstens Ida Svensson.

Vad tror du om intresset för att skaffa ett covidbevis?

– Många över 18 år har vaccinerat sig och dessutom är många sugna på att resa efter den långa pandemitiden. Utifrån att många kontaktat oss och att vi ser att många varit inne på vår hemsida förväntar vi oss att det blir ett stort intresse.

Så får du ditt pass:

• Vaccinera dig.

• Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se.

• Senast sju dagar senare kan du hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas automatiskt till din digitala brevlåda.

• Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

– Giltighetstiden på ett covidbevis är 90 dagar från att det hämtas. Ett nytt kan hämtas kostnadsfritt hur många gånger som helst, berättar Ida Svensson.

Tjänsten covidbevis öppnar den 1 juli klockan 9.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!