Ungas alkoholvanor chockar och oroar

Sex av tio niondeklassare och åtta av tio gymnasietvåor i Hultsfreds kommun har någon gång eller vid flera tillfällen under året brukat alkohol.
Det är siffror som chockerar och skapar oro.

Tommy Svensson Pöder, Henrik Mellberg, Johanna Nilsson och Vinko Katana är en del av kommunens ungdomsenhet.  Foto: Linn Engqvist

Tommy Svensson Pöder, Henrik Mellberg, Johanna Nilsson och Vinko Katana är en del av kommunens ungdomsenhet. Foto: Linn Engqvist

Foto:

Hultsfred2016-03-30 07:32


I mars 2015 genomförde CAN (Centralförbundet alkohol narkotika) en enkät bland niorna och tvåorna på gymnasiet.

Hultsfred visade sig då sticka ut som mest på frågan kring konsumtion av alkohol.

Närmare bestämt 62 procent av eleverna i årskurs nio och 78 procent bland gymnasietvåorna hade någon gång under året brukat alkohol.

Det är nästan dubbelt så hög siffra som i Kalmar. Man kunde också se att sju procent av dessa hade varit berusade innan 13 års ålder.

Vad gäller narkotika har två procent i årskurs nio testat någon form av narkotika under årets gång.

Bland gymnasieeleverna har tolv procent testat narkotika. Vid denna undersökning är inte de nyanlända inräknade då de inte har kunnat delta vid undersökningen.

- Det krävs ett gemensamt ansvar och stor delaktighet, säger Tommy Svensson Pöder, verksamhetschef på kommunens ungdomsenhet. Ungdomsenheten har en stor fördel då personalen i större utsträckning kan se och lägga märke till mer än andra människor i samhället. Detta genom delaktighet på skolor och fritidsgårdar. Vi kan också få igång processer snabbare.

- Vi är närvarande men ändå frånvarande, berättar Tommy. Den enorma tillgänglighet som finns idag väcker en stor oro hos oss på Ungdomsenheten. Vi kan agera snabbt men vi kan inte mäta oss med allt som sprider sig genom mobiltelefoner och över Internet. Det är viktigt att nå ut till ungdomarna och få dem delaktiga utan något smygande. Vi måste se dem och hjälpa dem som är på väg in på fel spår.

Informationen har nu förts vidare till föräldrar för elever i årskurs sju till nio. Under mötet mellan Ungdomsenheten och föräldrarna väcktes frågor och en stor oro.

Föräldrarna visade ändå tacksamhet för att de fått ta del av informationen. Man kunde också redovisa att en av tio föräldrar köper ut alkohol till sina minderåriga i Kalmar län.

Ungdomsenheten vill nu gå vidare genom att göra en enkät bland föräldrarna för att få bättre kontakt, men också för att kunna agera med hjälp från föräldrarna.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om