Ungdomarna snyggar till i kommunen

Skrubba, drar ogräs och rusta i gemenskap, där är vad många av feriepraktikanterna hos ungdomsenheten fått vara med om.

Hugo Hedenberg gjort sina 90 timmar feriepraktik. "Nu ska jag vara hemma" berättar han.

Hugo Hedenberg gjort sina 90 timmar feriepraktik. "Nu ska jag vara hemma" berättar han.

Foto:

Hultsfred2017-07-08 07:00

"Det är ingen som har varit jobbig eller lat"

Idag är första lediga sommarlovdagen för många av de ungdomar som feriepraktiserat hos ungdomsenheten i Hultsfreds kommun. En av de som i tre veckor lagt manken till är 17-åriga Hugo Hedenberg.

– Det är lite från person till person vad vi har gjort. Vi har varit vid skolan, målat biorummet på fritidsgården, många har åkt runt till olika badplatser. Jag har gjort alla tre sakerna.

Det är framförallt Lindblomsskolans fritidsgård och Albäcksskolan som fått sina fjädrar putsade. Men de 14 praktikanterna har även snyggat till badplatser runt om i kommunen och fixat inne på Hultsfreds gymnasium.

– Den första veckan var sådär. Vi var ute och drog ogräs viket inte var så kul. Förra veckan var jag inne och målade bion, det var det bästa. Den här veckan har jag skrubbat skolan.

Allt arbete som ungdomarna fått göra har handlat om att bidra till det gemensamma.

– De har varit ute och bidragit i samhället, berättar verksamhetschef Tommy Svensson Pöder.

– Det har varit ett sådant driv. De har passat tider, skrubbat, rustat och lärt av varandra. För oss som jobbar med dem ger de ståpäls när man hör dem fråga "behöver du hjälp med något?" och ser hur de tar hand om varandra.

– Det är ingen som har varit jobbig eller lat, menar Hugo.

Det är totalt 90 timmar som ungdomarna blivit beviljade arbetsmarknadsenheten, men för alla som fått feriepraktik var det inte lätt att hitta ett ställe att vara på.

– Vissa hittade inte någon placering så då gav vi oss fasen på om inte vi skulle göra det så vi skapade platser. Vi funderade på vad det var för insatser som behövdes.

Att ungdomarna fått snygga till i de områden där de vistas vanligtvis är något som Tommy trycker på som extra positivt.

– De har fått jobba i sin egen arena. Jag har hört någon av dem säga "här ska jag aldrig dra ett streck till". De har lärt sig att de måste bidra med något och vissa har vuxit enormt. Det är många som går på tråna hem och har ett gott självförtroende. Viktigast av allt har varit att skapa positiva möten och en mångkulturell samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om