Unik testanläggning planeras i Hultsfred

Additivt Teknikcenter siktar på att bygga en unik testanläggning i Hultsfred, där en av världens största robotar kan få ett nytt användningsområde. "Det kan bli riktigt häftigt", säger vd:n Joakim Svensson.

Jätteroboten, som var en gåva från SKB i Oskarshamn, anlände till Additivt Teknikcenter i Hultsfred för drygt ett år sedan.

Jätteroboten, som var en gåva från SKB i Oskarshamn, anlände till Additivt Teknikcenter i Hultsfred för drygt ett år sedan.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2024-03-18 15:00
undefined
Jätteroboten, som var en gåva från SKB i Oskarshamn, anlände till Additivt Teknikcenter i Hultsfred för drygt ett år sedan.

Förra året fick Additivt Teknikcenter en jätterobot av Svensk kärnbränslehantering, SKB. Nu har man hittat ett möjligt användningsområde för den fem ton tunga roboten.

– Det är en av världens största hanteringsrobotar. Vi hoppas att vi ska kunna bestycka den med ett printerhuvud. Då kan vi bygga alltifrån möbler till husväggar av restprodukter, säger Joakim Svensson som uppger att roboten i så fall skulle kunna skriva ut sju meter stora delar.

Region Kalmar län har beviljat pengar till en förstudie om storskalig additiv tillverkning och cirkulär ekonomi.

– Det är väldigt viktigt att inte slösa på naturtillgångarna. Vi vill lära företag och studenter att nyttja restprodukter mycket mer och satsa på återvinning i stället för att bara producera nytt hela tiden, säger Joakim Svensson.

undefined
Olle Prim har tidigare skrivit ut en sex meter lång soffa av återvunnet fiskenät och tagit vara på olika företags restströmmar för tillverkning av designmöbler.

Tanken är att en testanläggning ska byggas i Hultsfred längre fram. Konsulten Olle Prim, som tidigare varit elev på Additivt Teknikcenter, har anlitats som projektledare för förstudien.

– Jag har jobbat med 3D-printingrobotar tidigare. Jag ser väldigt mycket möjligheter i det här. Bland annat har jag jobbat med robotar som har printat i gamla fiskenät och återvunna material, säger Olle Prim.

– Det jag kommer att undersöka i förstudien är vilka typer av restströmmar, alltså skräp, som skulle kunna passa för additiv tillverkning. Det kan vara plast, textil, trä eller metall.

Vilken teknik som ska användas i testanläggningen beror på utgången av förstudien.

– Det ska bli jätteintressant att se vilka restströmmar vi hittar. Om det är något företag som har mycket restströmmar är de välkomna att kontakta mig eller skolan.

undefined
"Jag tror att robot-3D-printing kommer att bli jättestort i framtiden", säger Olle Prim, projektledare för förstudien.

Att använda roboten i anläggningen är ett hett spår. Olle Prim konstaterar att den skulle kunna skriva ut både möbler och andra stora objekt.

– Det skulle vara cirkulär ekonomi i sig att ta hand om en gammal robot som inte är i bruk längre och ge den ett nytt liv, genom att sätta utrustning på den som man kan 3D-printa med. Det är ett jättespännande spår som vi kikar på i början.

Enligt Joakim Svensson finns ingen liknande anläggning i Kalmar län.

– Går det här projektet i land hoppas vi kunna få mera medel och bygga upp testanläggningen i Hultsfred och visa företag och studenter hur man kan tillverka med restprodukter och återvunnet material. Det skulle bli en unik satsning i Kalmar län, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!