Upp till 25 millimeter regn på ett par timmar

Regnet formligen vräkte ner. Under ett par timmar föll upp till 25 millimeter regn över Hultsfred och åskan mullrade nästan konstant. Bara interpunkterad av några kraftiga smällar.

David Nelson, driftschef ÖSK:s VA-avdelning konstaterar att Hultsfred fick 25 millimeter regn på ett par timmar. Men dagvattensystemet hängde med och några översvämningar blev det inte.

David Nelson, driftschef ÖSK:s VA-avdelning konstaterar att Hultsfred fick 25 millimeter regn på ett par timmar. Men dagvattensystemet hängde med och några översvämningar blev det inte.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2023-08-07 12:52

Men det tycks ändå handla om "spridda skurar". Medan 24-25 millimeter uppmättes i Hultsfred under natten fick Målillatrakten nöja sig med 14-15.

Det berättar Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred, som håller på att sätta sig in i väderläget.

– Men för vår del har det varit lugnt så här långt, säger han. Vi har inte behövt åka ut alls i natt. Inga larm om varken åsknedslag eller översvämningar har vi haft.

– Inte än i alla fall, betonar Bowein på måndagsmorgonen, men det kan komma. Alla källarutrymmen är kanske inte kontrollerade än.

Och har håller det inte för otroligt att det, regnet till trots, kan bli en del skogsbränder framöver. Ett åsknedslag kan ligga och pyra ganska länge innan det blossar upp.

– Vi har ju haft en del mindre åskbränder i kommunerna runt omkring, säger Bowein. Men vi har klarat oss än så länge.

Och mer regn är att vänta längre fram i veckan. Ulf Bowein har koll på SMHI:s prognoser.

– Vi kan nog vänta oss tio millimeter på per dygn framöver, säger han. 

Det här våldsamma regnet blev också ett första test av de nybyggda delarna av dagvattensystemet i Hultsfred.

David Nelson, driftchef på ÖSK:s avdelning för vatten och avlopp berättar att det visade sig hålla måttet.

– Vi har inte fått några indikationer på att det skulle blivit några översvämningar någonstans. Systemet är dimensionerat för att klara de regnmängder vi kan vänta oss, säger han.

Samtidigt tror han inte att det kommer att påverka grundvattennivåerna i någon större omfattning. 

– Växtligheten tar upp det mesta, säger han. Men samtidigt minskar förbrukningen något efter man inte behöver vattna. Så även om nivåerna är låga är det ingen fara, säger han.

En kontroll av mätutrustningen bekräftar att Hultsfred fick cirka 20 millimeter under natten, lika mycket föll i Virserum. Men i Målilla visar instrumentet 15 millimeter.

– Så vi har klarat oss ganska bra genom ovädret, tycker han, även om vi haft en del strömavbrott, säger David Nelson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!