Polis döms för vårdslöshet i trafik men frikänns från misshandel

En polis som stått åtalad för två fall av misshandel och ett fall av vårdslös körning frikänns nu från misshandeln. Däremot döms polisen till dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Polisens slag anses vara berättigade i den uppkomna situationen.

Polisens slag anses vara berättigade i den uppkomna situationen.

Foto: Sara Segraeus

Hultsfred2024-06-14 19:31

Nu har domen kommit för den polis som varit åtalad för misshandel i Hultsfred, samt misshandel och vårdslöshet i trafik i Västervik.

Det ena fallet berör en händelse i mars 2022. En person, som efter att inte direkt ha fått ut bidraget från Socialkontoret i Hultsfred, vägrade lämna lokalerna och hotade dessutom med att krossa fönsterrutorna.

I det andra fallet handlade det om att polisen i augusti förra året försökte stoppa en mopedist i Västervik. Mopedisten stämde in på ett signalement på en ung person som hade orsakat trafikfarliga situationer genom vårdslös körning med moped.

När det gäller batongslagen anser rätten att polisen tillsammans med en annan polis försökt tala personen tillrätta utan effekt. Därefter har de fysiskt försökt bära ut personen men inte heller lyckats med det. När den åtalade och nu frikände polisen till slut utdelade två, högst tre, batongslag var det därför berättigat. Slagen åsamkade inte heller personen mer skada än smärta och blåmärken och personen lämnade direkt lokalen.

När det gäller mopedisten visade sig det senare vara fel person. För att få stopp på mopedisten svängde polisen över på fel sida vägen och prejade mopeden. Mopedisten kolliderade med polisbilen och skadade sig. Bland skadorna fanns skrapsår på armen och på ryggen och smärtor i ryggen och en tumme.

Före jul väckte chefsåklagare Kajsa Sundgren, vid särskilda åklagarkammaren, åtal. Hon menade att polisen begick gärningen med uppsåt, och att det skulle ses som misshandel. I andra hand ville åklagaren att det skulle ses som framkallande av fara och i tredje hand skulle prejningen ses som tjänstefel. Polisen åtalades också för vårdslöshet i trafik.

undefined
Rätten anser att polisen har orsakat olyckan genom att ha brustit i kontrollen över sitt fordon.

I domen skriver Kalmar tingsrätt att de bedömer att polisen brustit i kontrollen över sitt fordon. På så sätt har polisen orsakat en "mycket farlig olycka". "Det framstår som ren tur att NN undkommit att kilas fast under bilen tillsammans med mopeden", skriver de.

Däremot anser rätten inte att påkörningen var avsiktlig. Polisen har misslyckats med att lägga i p-läget och tryckt på gasen i stället för bromsen. Fordonet beräknas därför ha rullat över mopeden i en hastighet av tio km/h.

Eftersom polisen får behålla jobbet väljer rätten att utdöma böter efter fulla straffvärdet för vårdslösheten, 100 dagsböter. Mopedistens begäran om skadestånd avslås då man inte bedömer det som en medveten påkörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!