Undersköterskorna riskerar utvisning till Afghanistan

Hussein Nawrozi och Mostafa Khavari är färdiga undersköterskor med fast anställning i Hultsfreds kommun. Trots det lever duon med ett ständigt hot om utvisning till Talibanernas Afghanistan.

Hussein Nawrozi och Mostafa Khavari är oroliga över att utvisas till Afghanistan.

Hussein Nawrozi och Mostafa Khavari är oroliga över att utvisas till Afghanistan.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2023-06-27 12:00

Hussein Nawrozi och Mostafa Khavari kom till Hultsfreds kommun under andra hälften av 2015. De hade då lämnat hemlandet Afghanistan för att söka en tryggare tillvaro i Sverige.

De båda männen har därefter hunnit med att utbilda sig till undersköterskor via studier inom Hultsfreds kommun.

– Vi har gått hela den treåriga omvårdnadsutbildningen. Efter studenten förra sommaren fick jag jobb här på Knektagården och det var samma för Mostafa, berättar Hussein Nawrozi när Vimmerby Tidning träffar dem på deras gemensamma arbetsplats.

Åren i Hultsfreds kommun har stundtals varit tuffa och fyllda av oroskänslor för såväl 20-årige Hussein som den tre år äldre Mostafa. De båda arbetskamraterna berättar att de har hamnat i en negativ spiral där de gång efter gång får kämpa för att övertyga Migrationsverket om rätten att få stanna kvar i Sverige. Till saken hör också att de båda har konverterat från islam.

– Den 31 maj var jag på Migrationsverket i Växjö. Där fick jag besked om att min senaste ansökan om uppehållstillstånd var avslagen. Motiveringen var bland annat att Migrationsverket tycker det är säkert att åka tillbaka till Afghanistan nu, trots att Talibanerna har makten nu, säger Hussein som efter mötet i Växjö hade tre veckor på sig att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen.

– Talibanerna är ingen regering, det är en terrorgrupp. Jag vill få till ytterligare en muntlig förhandling i domstolen, det är mitt hopp just nu, fortsätter han och beskriver den nämnda förhandlingen som en rättegång.

– Du kommer in i förhandlingssalen där det sitter tio personer som frågar ut dig om precis allt, säger Mostafa som också har upplevt ett antal muntliga förhandlingar. För hans del handlar dagens läge om väntan på att ytterligare en process om asylansökan ska dra igång. När en sådan process har inletts kan det dröja omkring ett år innan den sökande får ett svar.

– Under den tiden kan Migrationsverket närsomhelst dra in ditt arbetstillstånd. Det kan göras med kort varsel.

Anna-Karin Avemark är chef för de båda utvisningshotade männen.

– De är skötsamma och har gått hela vägen med utbildning och tillsvidareanställning. Vi från kommunen ska göra allt vi kan för att de ska få stanna. Jag har bland annat talat med en av deras advokater om hur vi ska kunna gå vidare.

• Vi söker Migrationsverket

Hussein Nawrozi och Mostafa Khavari har fullt stöd från sin chef, Anna-Karin Avemarker.
Hussein Nawrozi och Mostafa Khavari har fullt stöd från sin chef, Anna-Karin Avemarker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!