Utemiljön vid Albäcksskolan ska få ett lyft

Nu sjösätts ett nytt, annorlunda projekt för att rusta upp Sågdammen och hela området mellan Albäcksskolan och Hagadal. Tanken är att främja både miljö och friluftsliv.

Dammen läcker ganska mycket. En del i det omfattande projektet är att täta springorna mellan stenarna. Sedan ska dammen muddras bitvis, få en fiskvandringsväg och hela området kring Sågdammen ska ses över.

Dammen läcker ganska mycket. En del i det omfattande projektet är att täta springorna mellan stenarna. Sedan ska dammen muddras bitvis, få en fiskvandringsväg och hela området kring Sågdammen ska ses över.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-03-19 19:00

I samband med att själva fördämningen i Sågdammen, överfallet som det kallas, behöver repareras så passar man på att ta ett helhetsgrepp över hela området. Konsultfirman VOS har tagit fram ett förslag till hur det kan göras.

Det första steget på vägen är att ÖSK nu sökt tillstånd hos länsstyrelsen för vattenverksamheten. Och om planerna går i lås, kommer arbetet att börja i augusti-september till fram i april för att minska negativ påverkan på naturen.

– Om vi får tillstånden från länsstyrelsen räknar vi med att komma igång i höst, säger projektledaren Hanna Johansson på ÖSK. Då ska det förhoppningsvis vara lågvatten.

Vilket i högsta grad underlättar när man börjar gräva.

undefined
1994 kunde det se ut så här på Sågdammen. Den klassiska Sågdammsrodden. Kanske kan det vara dags att väcka liv i traditionen igen, när dammen blir åtgärdad.

Det är överfallet som ska reglera vattennivån i dammen, men det börjar bli gammalt och läcker i fogarna mellan stenarna, en reparation har varit på tapeten i flera år. Nu i höst ska det bli av, om alla tillstånd blir klara. Samtidigt planeras också för en faunapassage från dammen, för fiskar och andra vandrande djur. Syftet är att öka den biologiska mångfalden i området. Det är ett jobb man tänker ta hjälp av Emåförbundet med.

Målet är att skapa en liten bäck som ser naturlig ut och som samtidigt kan hjälpa till att bromsa flödet, vid häftiga regn.

Medan jobbet ändå är i gång, kommer man också att rensa upp i dammen, vissa partier är rejält igenvuxna och för att behålla dammens ursprungliga djup krävs en hel del arbete. Risken att muddringsmassorna skulle vara förorenade bedöms vara liten, och de kommer att användas i närområdet, och det som blir över används till sluttäckningen på Kejsarkullen.

Mitt för Albäcksskolan planeras också en 100 kvadratmeter stor brygga ut i dammen, och skolan ska dessutom få ett uteklassrum.

Gångstigarna som finns i området runt dammen ska rustas upp, och få belysning för ökad trygghet för de som använder stigarna.

För Hanna Johansson är det här ett projekt i raden. Hon har flera bollar i luften inför sommaren, Tors Plan är en av dem. En annan är att rusta upp och förnya den centralt belägna lekplatsen i Järnforsen.

– Där ska det bli nya lekredskap och nya planteringar, säger hon.

Det kommer att ske nu i vår, och när den är klar, återstår bara Vena och Rosenfors i storsatsningen på nya lekplatser i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!