Utgrävning i Målilla

Arkeologer från Kalmar läns museum har hittat ett unikt industriminne i Målilla då man grävde ut i området Dala, i samband med det planerade bygget av förbifart Målilla. Det man fann var en anläggning av flera tjärtrattar som förr i tiden användes för framställning av just tjära.

Hultsfred2010-09-17 06:38

I och med den planerade byggnationen av förbifarten i Målilla så beställde Trafikverket en arkeologisk förundersökning av området där vägen ska gå på jakt efter möjliga fornfynd som måste dokumenteras innan byggstarten.

Gamla planer
Då förbifarten varit planerad i mer än ett decennium så var det för cirka tio år sedan som dåvarande Vägverket grävde ett antal provschakt längs med den planerade sträckningen och vid ett av dessa schakt hittade man en gammal eldstad vilket tydde på en äldre bosättning i området.

Fann industriminne
När nu byggstarten av förbifarten rycker allt närmare så fick Kalmar läns museum i uppdrag att undersöka fyndet i schaktet närmare så att det inte rör sig om en unik fornlämning som kan hindra vägbygget.
När museets arkeologer Veronica Palm och Nicholas Nilsson började gräva ut ett område precis intill MM Skis klubblokal i Målilla så hittade de ingen boplats, men däremot ett industriminne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om