Utökning av polisstyrkan välkomnas i Hultsfred

Hultsfred har nyligen fått tre nya poliser, vilket innebär en rejäl utökning av personalstyrkan.

Ludwig och Kawan är två av de nyanställda poliserna i Hultsfred. De trivs med att jobba i en mindre kommun och tycker om den familjära känslan på polisstationen.

Ludwig och Kawan är två av de nyanställda poliserna i Hultsfred. De trivs med att jobba i en mindre kommun och tycker om den familjära känslan på polisstationen.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2021-12-13 06:00

I slutet av november började sammanlagt åtta nyutexaminerade poliser jobba i lokalpolisområde Västervik. Tre av dem placerades i Hultsfred, två i Vimmerby och resterande tre i Oskarshamn. De ersätter ingen som har slutat eller gått i pension, utan det handlar om en ren utökning.

– Jag behövde fylla på med poliser här och därför placerade jag merparten av de nya i Hultsfred och Vimmerby, sa lokalpolisområdeschef Anders Pleijel i en tidigare intervju.

Kawan och Ludwig, som inte vill ha sina efternamn i tidningen, är två av de nyanställda poliserna i Hultsfred. De tog examen från polishögskolan i Växjö den 19 november och började jobba i Hultsfred tre dagar senare.

– Jag hade hört mycket gott om Hultsfred – att det är en trevlig station med trevliga medarbetare. Här får man göra allt möjligt. Spannet som polis är väldigt brett, säger Ludwig.

Han är uppväxt på en mindre ort, Anderstorp utanför Gislaved. För Kawan som kommer från storstaden Göteborg har det varit en större omställning att börja jobba i Hultsfred.

– Hade det inte varit för kollegorna hade jag nog inte trivts lika bra här, säger Kawan som berättar att de första veckorna i Hultsfred har överträffat hans förväntningar.

Även Ludwig är nöjd med den första tiden. 

– Det har varit riktigt bra. Man slängs ut i hetluften direkt, det är kul, säger han.

De nyanställda poliserna har fått göra allt från att hantera narkotikarelaterade brott till att jobba med ordningsskapande i kroglivet. Det har också dykt upp en del oväntade uppdrag, som att hjälpa en fågel att komma bort från vägen.

Båda trivs med att jobba på en mindre polisstation.

– Hade det varit ett stort polishus med 200 poliser skulle det inte ha varit en lika familjär känsla, säger Kawan.

Varför valde ni att bli poliser?

– Jag ville ha ett jobb där alla dagar är olika, säger Ludwig som konstaterar att polisyrket är relativt fritt och omväxlande.

– Man får både jobba administrativt och agera fysiskt. Att ingen dag är den andra lik är en stor orsak till att jag valde det.

Även Kawan lockades av bredden i yrket.

– Det är roligt att komma till jobbet och inte veta vad man ska ställas inför, säger han.

Tre nya poliser är en ganska stor utökning i en liten kommun som Hultsfred. Har ni märkt att ni är efterlängtade?

– Ja, det är många som säger det. När vi träffar allmänheten blir de glada när de ser att det är nya poliser.

Tre av åtta nya poliser i lokalpolisområde Västervik placerades i Hultsfred, där lokalpolisområdeschefen bedömde att man behövde utöka polisstyrkan.
Tre av åtta nya poliser i lokalpolisområde Västervik placerades i Hultsfred, där lokalpolisområdeschefen bedömde att man behövde utöka polisstyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!