Utställningen syr ihop historien

Nu böjar jubileumsåret på Virserums konsthall. Och det öppnar med en stor utställning som ska spegla ortens historia, från istiden och fram till nu.
Det gör man bland annat genom en stor mängd inlånade föremål, allt från stenyxor till en datamaskin från Luxor. Konstnären Peter Ojstersek har sammanställt dem för att berätta människornas egna historia.

Virserumskören genom tiderna. Verket visar hur många människor som varit engagerade genom alla år som kören funnits.

Virserumskören genom tiderna. Verket visar hur många människor som varit engagerade genom alla år som kören funnits.

Foto:

Hultsfred2018-02-02 09:00

Den här utställningen kommer att bli basen i jubileumsfirandet, och kommer att ligga kvar hela sommaren.

På söndag är det dags för konsthallen att slå upp portarna för jubileumsåret och då visar man ytterligare tre utställningar. Småländska trådar, sätter fokus på tre småländska konstnärer.

Sigridur Egirsdottir, Kersin Björk och Åsa Hylén ställer ut textila arbeten under de kommande månaderna. Lite längre fram kommer de sedan att lämna över stafettpinnen till ytterligare småländska konstnärer.

På friytan är det ytterligare två utställningar som öppnar. I den ena studion är det debutanten Martina Nilsson från Målilla som visar upp sina arbeten. I den andra studion är det veteranen Bergliot Kvarnare som visar några av sina verk.

Huvudutställningen, Såga ut och sy ihop Virserums historia håller som bäst på att ta form. Arbetet är inne den klassiska fasen "Kreativt kaos" som brukar inträffa strax innan vernissagen. Det är då pusselbitarna faller på plats och de sista geniala lösningarna kommer till.

- Virserumsån är en förutsättning för att människor skulle bosätta sig i trakten, säger Peter Ojstersek, så därför har vi byggt upp utställningen kring en modell av ån genom samhället.

Längs ån berättar utställningen en mängd historier, om samhället, om föreningar, om företag och personer. Historier som Virseumsborna själva berättat för konstnären.

- Jag kan inte berätta deras historier, det blir fel, säger han, men jag kan lyfta fram vanliga människors berättelser.

Titeln på utställningen, Såga ut och sy ihop Virserums Historia är en metafor för det här arbetet. Att plocka upp lösa bitar och sy ihop den till en sammanhängande utställning som täcker in hela tidsintervallet från stenålder fram till nu.

Även om tyngdpunkten ligger på de senaste 100 åren eller så.

I utställningen finns bibliotekets historia, från det första föreningsbiblioteket fram till kommunen tog över. Röda Korset berättar sin historia, och så vidare.

- Det är många starka kvinnor som får plats i utställningen, säger Peter Ojstersek, från Elsa Gustavsson, till Röda Korsdamerna och "kulturtanten" på biblioteket.

Till det kommer också glimtar ur Ekängens historia. Ekängen som var Virserums första större kvinnliga arbetsplats.

Lantbruket och möbelindustrin är förstås också två starka inslag i utställningen. Det är ju näringar som spelat stor roll i bygden.

Frikyrkornas historia i Virserum lyfts fram, och en annan sida av fotografen Conrad Brolins livsgärning lyfts fram. Bara för att plocka några exempel av allt som erbjuds bland de 28 berättelserna i utställningen.

Konceptet till den här utställningen skulle förstås kunna göras nästan var som helst i landet. Peter Ojstersek berättar att upplägget togs fram får några år sedan till utställningen Periferi.

- Men eftersom konsthallen finns i Virserum är det självklart att vi gör den här, säger han. Det är viktigt för konsthallen att verka på orten och lyfta fram de lokala rösterna.

Olof Carlson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om