VA-sanering försenad efter oväntad upptäckt

VA-saneringen på Tors Plan har försenats efter en oväntad upptäckt under marken. Helgens snöoväder riskerar att spräcka tidsplanen ytterligare.

På Tors Plan i centrala Hultsfred pågår en stor VA-sanering. Samtidigt har en högspänningsledning och kommunalt fiber bytts ut.

På Tors Plan i centrala Hultsfred pågår en stor VA-sanering. Samtidigt har en högspänningsledning och kommunalt fiber bytts ut.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-11-19 07:00

Den senaste tiden har arbetet på torget i centrala Hultsfred varit inne i en intensiv fas, eftersom både kommunalt fiber och en högspänningskabel har bytts ut. Enligt Hultsfreds kommun har man dessutom stött på "oförutsägbara händelser under mark".

– En gammal stödmur var kvar under marken, men det pågår borttagning av den, säger Jennie Konradsson, byggledare på kommunalteknikförbundet ÖSK.

undefined
På Tors Plan i centrala Hultsfred pågår en stor VA-sanering. Samtidigt har en högspänningsledning och kommunalt fiber bytts ut.

Hur gammal stödmuren är vet man inte, men den var armerad och hittades i höjd med Hotell Hulingen.

– Det var gamla rester som vi inte visste fanns. 

Har ni stött på andra oväntade saker?

– Lite asfaltsrester som vi också måste hantera.

På grund av överraskningarna under jord har vatten- och avloppssaneringen blivit något försenad.

– Så som det ser ut just nu har arbetet med att montera ner stödmuren gått väldigt bra. Vi ligger efter några dagar enligt tidplanen, men inte mer än så.

undefined
Arbetet på torget har dragit ut på tiden, eftersom en gammal stödmur hittades under marken.

Tidigare var målsättningen att hålen som grävts upp på torget skulle ha fyllts igen till vecka 47.

– Vi måste ta vattenprover innan man kan fylla igen, så det kommer att bli något senare.

Hur mycket senare?

– Det kan jag inte svara på i nuläget.

Räknar ni med att bli klara före jul?

– Förhoppningen är att VA-saneringen ska vara färdig då, men nu vet vi inte riktigt vad som händer med vädret heller. Det är väldigt ovisst i nuläget.

undefined
När VA-saneringen är klar ska torget få ny markbeläggning, belysning, planteringar, träd och sittplatser.

Väderleksprognoserna talar om snöfall i helgen, och enligt Jennie Konradsson riskerar det att försena arbetet på Tors Plan ytterligare. Hur mycket återstår att se.

– Ambitionen är att kunna fortlöpa även under vintertid i det här projektet. Sedan kanske man får anpassa vissa delar av det utifrån väderförhållandena.

Från och med nästa vecka kommer det att bli svårare att ta sig till området från Coop-parkeringen.

– Kommande vecka är tanken att vi ska gå in mot ena entrén på Hotell Hulingen, vilket gör att vi kommer att öppna upp en passage motsvarande den som är vid pizzeria Kungen, säger Jennie Konradsson.

– Man kommer inte att kunna gå in till området från parkeringen under en tid, utan då kommer man att kunna gå via gågatan och genom arbetsområdet.

undefined
Ombyggnationen av torget beräknas vara klar till sommaren. Projektet har en budget på 18 miljoner kronor.

När VA-saneringen är färdig ska Tors Plan få ny markbeläggning och belysning. Torget ska även kompletteras med nya planteringar, träd, sittplatser och en vattenspegel. Ombyggnationen beräknas inte vara helt klar förrän till sommaren.

VA-sanering på Tors Plan i Hultsfred.
VA-sanering på Tors Plan i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!