Namnen på parkerna i Hultsfred kan ibland förvirra. Den park som ibland kallas Mimerparken, även i officiella sammanhang, heter exempelvis egentligenHagadalsparken. Vi tar hjälp av Katarina Genberg och Thorbjörn Svahn i Hultsfreds Hembygdsförening för att reda ut begreppen. Vilken park ligger egentligen var?
Vi kan börja med Köpingsparken, som även felaktigt kallas för Järnvägsparken. Men Järnvägsparken är en helt annan park, som ligger, eller snarare låg, strax söder om järnvägsstationen.
– Man kan se några träd där nu, men mycket mer än så är det inte, säger Svahn.
– Köpingsparken är ett namn vi ska hålla fast vid och vara stolta över. Den kom till samma år som Hultsfred fick sina köpingsrättigheter, 1937. Då var det med stolthet invånarna den dåvarande kåkstaden Hultsfred fått värdighet av köping och det manifesterades med att bygga en park, säger Katarina Genberg.
Och det namnet och den stoltheten vill hon värna om.
– Hade det varit i en stad, hade det blivit stadsparken. Något att vara både stolt och glad över. Det är viktigt att bevara det kulturhistoriska värdet, säger hon.
För även om parken hunnit med att ändra både utseende och inriktning flera gånger genom åren, så är ursprunget det samma.
Så går vi uppför gågatan, över stora torget och kommer in i Mimerparken som ligger bredvid gamla Mimerskolan. Förlåt, vi kommer in i Hagadalsparken, som gjordes i ordning så snyggt för bara ett par år sedan.
– Den här parken har fått sitt namn efter torpet Hagadal som låg här tidigare, säger Thorbjörn Svahn
Men hela området, med sportanläggningen, bäcken och allt har fått låna sina namn av torpet.
Så för att komma tillrätta med namnförvirringen föreslår Katarina Genberg en enkel lösning.
– Sätt upp skyltar. Skyltar som berättar om platsen, vad den heter och gärna en liten historisk tillbakablick, säger hon.
Men det är inte bara parkerna som skulle behöva skyltar, tycker Thorbjörn Svahn.
– Vi har ju flera torg i Hultsfred. Stora torget och kanske Lilla Torget känner man kanske till. Men vem vet var Järntorget ligger?
Det är ytan framför Samrehabs lokaler och tidigare elaffären. Men om torget heter så för att järnaffären låg där, eller om järnaffären flyttade dit för att finnas på järntorget låter vi vara osagt.
– Det är egentligen bara Tors Plan som är uppmärkt, säger Svahn.