Rätt namn på rätt park - Hembygdsföreningen reder ut

Köpingsparken blir ibland Järnvägsparken, som i sin tur är något helt annat. Men det är viktigt att kalla Hultsfreds parker vid sina riktiga namn, anser hembygdsföreningen som nu reder ut vad som gäller.

"Det är viktigt att ta hand det kulturhistoriska arvet" tycker Thorbjörn Svahn och Katarina Genberg. En del i det är att låta parkerna få behålla sina rätta namn. Det finns en anledning till att de heter som de gör.

"Det är viktigt att ta hand det kulturhistoriska arvet" tycker Thorbjörn Svahn och Katarina Genberg. En del i det är att låta parkerna få behålla sina rätta namn. Det finns en anledning till att de heter som de gör.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-16 05:00

Namnen på parkerna i Hultsfred kan ibland förvirra. Den park som ibland kallas Mimerparken, även i officiella sammanhang, heter exempelvis egentligenHagadalsparken. Vi tar hjälp av Katarina Genberg och Thorbjörn Svahn i Hultsfreds Hembygdsförening för att reda ut begreppen. Vilken park ligger egentligen var?

Vi kan börja med Köpingsparken, som även felaktigt kallas för Järnvägsparken. Men Järnvägsparken är en helt annan park, som ligger, eller snarare låg, strax söder om järnvägsstationen.

– Man kan se några träd där nu, men mycket mer än så är det inte, säger Svahn.

undefined
Utseende och inriktning må vara bytt. Men namnet Köpingsparken är det samma. Parken byggdes en gång i tiden som en manifestation över att Hultsfred fått värdighet av Köping.

– Köpingsparken är ett namn vi ska hålla fast vid och vara stolta över. Den kom till samma år som Hultsfred fick sina köpingsrättigheter, 1937. Då var det med stolthet invånarna den dåvarande kåkstaden Hultsfred fått värdighet av köping och det manifesterades med att bygga en park, säger Katarina Genberg.

Och det namnet och den stoltheten vill hon värna om.

– Hade det varit i en stad, hade det blivit stadsparken. Något att vara både stolt och glad över. Det är viktigt att bevara det kulturhistoriska värdet, säger hon.

För även om parken hunnit med att ändra både utseende och inriktning flera gånger genom åren, så är ursprunget det samma.

Så går vi uppför gågatan, över stora torget och kommer in i Mimerparken som ligger bredvid gamla Mimerskolan. Förlåt, vi kommer in i Hagadalsparken, som gjordes i ordning så snyggt för bara ett par år sedan.

– Den här parken har fått sitt namn efter torpet Hagadal som låg här tidigare, säger Thorbjörn Svahn

Men hela området, med sportanläggningen, bäcken och allt har fått låna sina namn av torpet.

undefined
Hagadalsparken kallas i bland felaktigt för Mimerparken. Men parken är uppkallad efter torpet Hagadal som låg här på området. Ett torp som har en viss anknytning till Greta Garbo(!). Hennes mormor föddes här.

Så för att komma tillrätta med namnförvirringen föreslår Katarina Genberg en enkel lösning.

– Sätt upp skyltar. Skyltar som berättar om platsen, vad den heter och gärna en liten historisk tillbakablick, säger hon.

Men det är inte bara parkerna som skulle behöva skyltar, tycker Thorbjörn Svahn.

– Vi har ju flera torg i Hultsfred. Stora torget och kanske Lilla Torget känner man kanske till. Men vem vet var Järntorget ligger?

Det är ytan framför Samrehabs lokaler och tidigare elaffären. Men om torget heter så för att järnaffären låg där, eller om järnaffären flyttade dit för att finnas på järntorget låter vi vara osagt.

– Det är egentligen bara Tors Plan som är uppmärkt, säger Svahn.

undefined
Det är inte bara parkerna som behövt namnskyltar, anser Hembygdsföreningen. Även torgen borde skyltas - Vem vet i dag var Järntorget ligger...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!