Utredningar om Knektagårdens framtid

Framtiden för gamla sjukhemsområdet, numera Knektagården, är under lupp. Två olika utredningar är igång.

Det är många olika kommunala verksamheter igång på Knektagårdens område. Bland annat äldreboende, korttidsboende och kontor. Men hur det ska se ut i framtiden är en fråga för två olika utredningar.

Det är många olika kommunala verksamheter igång på Knektagårdens område. Bland annat äldreboende, korttidsboende och kontor. Men hur det ska se ut i framtiden är en fråga för två olika utredningar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-02 11:50

Den ena handlar om Knektagårdens framtid. Vilka verksamheter som ska finnas kvar här och vilka som kanske får det bättre på andra ställen. Den andra utredningen tittar närmare på att flytta gruppboendet Berguven hit.

– Kommunen har många olika verksamheter här ute, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Det är äldreboende, korttidsboende, kontorsutrymmen och annat, säger han. 

Tanken är att ta fram en plan för hur området ska användas i framtiden. 

– Tidigare tog vi ett beslut om att Knektagården skulle lyftas över till Hultsfreds trygga hem, men sedan ändrade vi oss att det skulle bli kvar i kommunal ägo, säger Rosander.

Till saken hör också att flera av byggnaderna på området är gamla, en del rent av från gamla Hultsfreds Regemente som fanns här till i början på 1900-talet. Så utredningen ska också ta reda på vad som måste göras med husen. Och vad som får göras, eftersom de åtnjuter ett visst kulturskydd.

Den andra utredningen handlar om en eventuell flytt av gruppboendet Berguven, som i dag finns på Gränsgatan inne i centrum. Sedan flera år tillbaka har det diskuteras om en flytt, eftersom lokalerna är långt ifrån optimala.

– De som bor här behöver en lugn miljö, säger Rosander, gärna också närhet till naturen.

Och det kan området erbjuda. Nu handlar det om att ta reda på var man kan bygga och hur. Marken innehåller en hel del skyddade lämningar efter regementet.

En annan fråga som söker svar är givetvis också vad ett nybygge kan kosta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!