Biståndsorganisationen Human Bridge uppmanar alla hushåll i länet att inte lämna in gamla textilier i påsk. Christian Jakobsson på Kejsarkullens återvinningscentral i Hultsfred förstår varför.
– Här i lilla Hultsfred får vi i runda slängar in ett ton i veckan. Folk tror nog att det är något farligt de har där hemma, vi har ändå rätt så stor container men den blir snabbt full, säger återvinningstekniker Christian Jakobsson.
Sedan årsskiftet är det inte längre tillåtet att slänga textil i soporna, utan kläder och tyger ska istället lämnas in på återvinningen. På Kejsarkullen märkte man av en tydlig ökning av insamlade textilier efter att lagen trätt i kraft.
– Det har varit ett sånt uppsving här, det är otroligt. Det har legat på samma nivå sedan årsskiftet fram till idag. De har och göra ett par timmar när de kommer hit och ska hämta ut allt.
Human Bridge är den största organisationen som samlar in textil i Sverige. Nu kan deras insamling kollapsa som en följd av den kraftigt ökade mängden textilier.
“Påskhelgen brukar normalt vara startskottet för vårens inlämning av textilier, men eftersom vi redan är överhopade vädjar vi nu till alla invånare att behålla kläderna hemma tillsvidare. Insamlingen riskerar att haverera och vi behöver hitta nya lösningar med kommunerna”, säger Lars Råsberg, biträdande direktör för Human Bridge, i ett pressmeddelande.
– Vi har fått flera samtal om kläder i veckan nu när folk rensar ut och undrar vad de ska göra med sina kläder. Det är nästan så folk tror att det ska explodera hemma. Vi hade faktiskt en person som åkte från Vena och kom hit med bara en trasig strumpa, säger Christian Jakobsson.
Under våren kan man se att det slängs mer än vanligt rent generellt.
– Det är ju det här vårstädet nu, det gamla ska ut och det nya ska in. Det är många som åker till sina sommarstugor ska slänga täcken, kuddar, påslakan och allt det där, säger Christian Jakobsson på Kejsarkullen.
Målet med den nya lagen är att återanvända textiler i högre utsträckning än förr. Human Bridge har länge samlat in textilier i flera kommuner, men i och med den nya lagen har man inte hunnit anpassa kapaciteten att hantera textilerna i samma takt som den ökade mängden.
– Vi har separata kärl för sånt som är väldigt nedsmutsat, det kommer att förbrännas. Men den procenten är inte så stor som det andra vi får in som ska sorteras, säger Christian Jakobsson.