Vädjar om mer pengar till omsorgen: "Enorm utmaning"

Minus 17 miljoner förra året, trots rekordhöga statsbidrag. Även 2024 väntas socialnämnden gå med underskott. "Vi ser en enorm utmaning", säger Per-Inge Pettersson (C), nämndsordförande.

Under förra året gick socialnämnden med 17 miljoner i underskott. Det största minuset fanns inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

Under förra året gick socialnämnden med 17 miljoner i underskott. Det största minuset fanns inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfred2023-03-31 11:45

Under 2022 fick socialnämnden i Hultsfreds kommun rekordhöga statsbidrag och statlig ersättning för sjuklöner. Trots det gick nämnden med 17 miljoner kronor i underskott. Personlig assistans och externa placeringar inom psykiatrin stod för en stor del av minuset.

Läget ser inte bättre ut inför nästa år.

"Inför 2024 saknar nämnden ekonomiska resurser att tillräckligt möta de utmaningar vi redan i dag har underlag och fakta på som exempel: hög arbetslöshet, hög barnfattigdom, höga ohälsotal, hög andel äldre med högre behov av omsorg och hjälpmedel", skriver socialnämnden i en kommentar till 2024 års budget.

undefined
"Vi i politiken känner en oro inför budgeten 2024", säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Nämnden vill därför ha en utökad budget.

– Vi känner att resurserna inte räcker till, säger Per-Inge Pettersson som framhåller att man redan i dag jobbar med effektiviseringar och ekonomisk hushållning i verksamheterna.

– Det är inte så att vi sitter still i båten och skriker efter pengar.

undefined
"Man märker att det redan finns arbetsmiljöproblem och vikariebrist på sina ställen", säger Alexandra Svensson, ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby.

Även inom fackförbundet Kommunal finns en oro.

– Med tanke på att det finns brister ute i verksamheterna redan nu blir man såklart orolig för hur mycket det kommer att öka. Man märker att det redan finns arbetsmiljöproblem och vikariebrist på sina ställen, säger Alexandra Svensson, ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby.

– Om det är ganska svårt att få ihop det nu, vad kommer det att bli om man inte får extrapengarna i budgeten? Vi hoppas absolut att det ska gå att lösa på något vis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!