Vädret diskuteras flitigt: Så tycker Hultsfredsborna

Vädret och kylan är det stora samtalsämnet i Hultsfred.

Aurora köpte bröd av Yvonne Nilsson från Yxereds Gårdsbageri. "Jag har aldrig tidigare jobbat ute när det varit så kallt som i dag", sa Yvonne som tipsade om att bära kläder, lager på lager när det är så kallt som på fredagen.

Aurora köpte bröd av Yvonne Nilsson från Yxereds Gårdsbageri. "Jag har aldrig tidigare jobbat ute när det varit så kallt som i dag", sa Yvonne som tipsade om att bära kläder, lager på lager när det är så kallt som på fredagen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-02-06 09:00

S-O Pettersson har motvilligt gett sig ut för att handla mat. Vad han tycker om vädret blir tydligt.

– Jag hatat vinter, snö och kyla, säger han. Jag skulle ha varit född i Afrika...

undefined
S-O Pettersson hatar både vinter, snö och kyla. "Jag skulle ha varit född i Afrika", säger han.

Vid Tors plan står Yvonne Nilsson, delägare till Yxereds Gårdsbageri. Hon är ett vanligt inslag i torghandeln numera. Att det är kallt är inget hinder.

– Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin jobbat i så kallt väder tidigare. Normalt är vi inte ute i januari och februari, men nu i coronatider tar vi vara på alla tillfällen.

Vad har du för knep för att hålla värmen?

– Det gäller att vara välklädd med lager på lager. Och inte tänka på att man fryser. Jag har ett litet tält här bredvid, där jag förvarar äggen, där är det sex-sju grader, så där går jag in för att värma mig, tillägger hon och skrattar.

undefined
Torghandlaren Gustaf Wenehult njöt i solen. "Karamellerna tycker bättre om kylan än jag", sa han.

Solen stack ändå till en stund mitt på eftermiddagen. Då såg man hur en och annan vände ansiktet mot solen.

Gustaf Wenehult från Mariannelunds Karamellkokeri passade på mellan kunderna.

– Det var riktigt skönt där en stund, säger han och berättar att han till och med kunde värma händerna mot väggen bakom karamellståndet.

Hur mår karamellerna i kylan?

– De mår prima, bättre än jag gör.

Försäljningen gick ganska okej ändå, trots att det var så kallt.

– Man kan inte räkna med så stor handel när det är så extremt kallt som i dag.

Ångrar du ditt val av yrke en dag som denna?

– Nej, jag ångrar ingen dag. Jag älskar det här jobbet.

undefined
Bassam på Pizzeria Venezia värmer sig vid pizzaugnen. "Inne i ugnen är det 300 grader vamt", säger han.

Bassam på Pizzeria Venezia höll sig gärna i närheten av pizzaugnen där det var varmt och skönt.

– Det är 300 grader där inne, så jag brukar öppna lite ibland och värma mig, sa han och skrattade.

Bassam är heller ingen fantast av kylan. Inte hans kunder heller tycks det som.

– Fredagar är bästa dagen, men i dag har jag sålt färre pizzor än vanligt. Folk vill inte gå ut i kylan.

Jan Oscarsson däremot går gärna ut. Det gäller bara att klä sig rätt.

– Förr när jag jobbade utomhus, ville jag gärna inte vara ute i kylan på fritiden, men nu gör det mig ingenting, sa han.

undefined
Mycket prat om vädret blev det. "Morten Ekeberg och Jan Oscarsson pratade också om kylan.

Hans fru Elisabeth Oscarsson, som jobbar på Golvmästarna, kunde bekräfta att kylan diskuterats flitigt under dagen.

– Alla diskuterar vädret på ena eller andra sätt. "Fint men kall, härligt med ljuset", har majoriteten sagt.

Morten Ekeberg hade det, tvärtom mot många andra, väldigt varmt. 

– Jag har tagit hand om en vattenläcka på Graniten i Stålhagen, så det var 60-65 grader varmt i kulverten där jag var. Helt okej, men sedan blev det väldigt kallt att gå ut. 

En and hade letat sig bort från Hagadalsbäcken, och tog sin tillflykt till gågatan istället.
En and hade letat sig bort från Hagadalsbäcken, och tog sin tillflykt till gågatan istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!