För drygt ett år sedan presenterade ETC sina planer på att starta en husfabrik i Hultsfred.
Produktionen i den cirka 1 600 kvadratmeter stora fabriken, som ligger på gamla Hultsfredshusområdet, kom igång i september i år, vilket var senare än väntat.
– Det var en del saker som drog ut på tiden i Malmö, säger Fredrik Fagerberg.
När Vimmerby Tidning besöker fabriken pågår tillverkning av väggar till ett tolvvåningshus i Malmö. Enligt Fredrik Fagerberg kommer huset, som byggs i stadsdelen Hyllie, att bli världens högsta halmhus.
– Det ingår mycket mer än halm i huset, men den stora delen av klimatskalet, det vill säga ytterväggarna, är gjorda av halm och kommer härifrån.
Han berättar att det är billigt och resurseffektivt att bygga husväggar med halm, som är en restprodukt från spannmålsproduktion. Framöver är tanken att halm ska köpas in från lokala jordbrukare inom en radie på 10–15 mil från Hultsfred.
– Vi kommer att gå ut med ett erbjudande till alla jordbrukare om att få möjlighet att leverera till oss.
Är ni en av få husfabriker som använder sig av halm?
– Mig veterligen är vi i princip den enda i Sverige. Det finns inte så många i Europa heller. Det finns ett liknande initiativ i Danmark och ett i Holland.
Hur har det fungerat att starta produktion i Hultsfred?
– Vi tycker jättebra om Hultsfred. Vi hoppas verkligen på att det här ska bli någonting större än vad det är just nu.
Har ni stött på några svårigheter?
– I Hultsfred har vi inte stött på några svårigheter. Vi har blivit otroligt väl mottagna, säger Fredrik Fagerberg som upplever att folk är hjälpsamma och lätta att prata med.
– Man vill göra någonting bra tillsammans. Det är en attityd som inte är så vanlig på andra ställen, speciellt i storstäderna.
I dagsläget jobbar tre personer i fabriken, men ingen av dem är från Hultsfred eller Småland.
– Nej, det är snickarna från Malmö som kommer upp och jobbar med det som de ska montera sedan nere på plats. Men vi hoppas att vi ska få en större ruljans här i Hultsfred. Vi håller på och säljer så mycket vi kan just nu, men byggbranschen är lite seg på nybyggnad fortfarande.
Enligt Fredrik Fagerberg finns ett stort intresse för ETC:s husstommar bland byggare och fastighetsbolag.
– Vi hoppas kunna anställa här när vi har en volym. Men vi måste kunna garantera att det finns ett jobb att gå till.
Om affärerna går i lås är förhoppningen att kunna anställa 20–25 personer i Hultsfred.
– Det kan säkert bli 50 så småningom. Men vi måste växa med marknaden. Vi har inga andra pengar med oss än det vi har i våra projekt, så vi måste växa med kundintresset.
Hur ser det ut inför nästa år?
– Vi har ett fantastiskt spännande hus som vi ska bygga i Hultsfred, säger Fredrik Fagerberg.
Han syftar på det så kallade off grid-huset på Herrstorpet som Vimmerby Tidning tidigare rapporterat om.
– Det blir en helt revolutionerade produkt. Jag har inte hört om något annat husföretag som byggt ett bostadshus på det sättet i Sverige.
Vidare uppger Fredrik Fagerberg att diskussioner pågår med flera andra kommuner i Sverige.
– Vi har exempelvis två stora projekt i Uppsala som vi hoppas ska ta fart. Då kommer vi att ha väldigt mycket att göra här i fabriken.