Välbesökt lammsafari i Fallhult

Under torsdagen fick ett 15-tal besökare följa med på lammsafari tillsammans med djurägaren Lena med dotter Anna. Hundarna Lejah och Enn gjorde ett fantastiskt arbete med att valla in fåren till besökarna som kommit till Fallhult.

Foto: Madeleine Jakobsson

Hultsfred2019-07-28 13:00

Lammsafari är ett återkommande evenemang på Fallhults Ekogård men nu är det slut för i år. I torsdags var det sista gången som allmänheten fick tillfälle att följa med på en guidad tur i beteshagen. På gården finns idag 51 tackor och 105 lamm. Varje tacka får i snitt två lamm vardera. Men för att hålla reda på alla dessa tackor och lamm använder ägarna hundar som kan fånga upp fåren.

– Jag har med mig hunden Enn, som är sju år och Lejah som är tre och ett halvt år. Jag har även hunden Myran men hon är inte med idag. De är alla av rasen Border Collies. De är tränade till att samla ihop fåren när de är ute på bete, säger Lena Schörling.

Vandringen börjar vid gårdsbutiken och när vi närmar oss vägkorsningen kan man höra fåren bräka på långt avstånd. Lena går in i hagen och släpper in besökarna. Hundarna Lejah och Enn vet exakt vad som gäller. De lägger sig ner och inväntar signalen från Lena.

– Jag ger Enn order på svenska och Lejah på engelska men de lär sig väldigt snabbt kommandona så jag får skrika deras namn också, säger Lena.

Anna som är Lenas dotter berättar att de har två olika fårraser. Den ena rasen är Gotlandsfår, som har en finare päls och deras ull är grå/svart. Den andra rasen är en Suffolk som är beige med svart huvud och betraktas mer som en ren köttras.

– Jag har sparat några skinn från suffolkfåren men de säljer inte lika bra som gotlandsfåren, säger Lena strax innan hon släpper iväg hundarna.

Det dröjer inte länge fören fåren kommer springande emot besökarna. Hundarna syns knappt i det långa gräset men man förstår vart det befinner sig för det syns tydligt på flocken. Lena visslar i visselpipan med olika ljud och visselsignaler. Hundarna byter riktning och hela fårflocken kommer emot oss. Lena har med sig en hink med pellets, vilket fåren uppskattar och då ges även tillfälle för besökarna att klappa de lurviga fåren. Lammen som föddes i början av april är nästan lika stora som deras mammor. Lena säger att Suffolkfåren växer väldigt snabbt och att många av dem kommer att slaktas till hösten. Lena berättar att hon redan 1999 hade 12 tackor på gården. Det har även funnits ett 25-tal mjölkkor, stutar och i dagsläget finns det ett 20-tal dikor/amkor och 14 kalvar.

Besökarna fick uppleva fåren på riktigt nära avstånd.
Besökarna fick uppleva fåren på riktigt nära avstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!