Efter bilolyckan: Åtalas för vållande till kroppsskada

Åklagarkammaren i Kalmar har lämnat in en stämningsansökan mot en man i 50-årsåldern för vållande till kroppsskada. Detta efter den allvarliga olyckan utanför Vena förra året.

Den allvarliga olyckan inträffade 12 november 2020.

Den allvarliga olyckan inträffade 12 november 2020.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-12-15 16:00

Åtalet väcks mot en 50-åring som påbörjade en omkörning trots att han hade möte, på länsväg 711 vid Versnäs, Vena, Hultsfreds kommun. Istället för att köra om så krockade den åtalade med en personbil i vilken en annan man då färdades, som fick en fraktur i ben och i hand samt dessutom en skada på tunntarmen.

Detta hände den 12 november förra året

Polisen blev klar med sin förundersökning i februari i år, men den första åklagaren valde i april att inte väcka åtal. Ärendet lades ner. 

Men målsägaren, den skadade mannen som fick vårdas på intensiven efter krocken, lät sig inte nöjas. Han krävde överprövning hos en annan åklagare på annan ort. Och denna nya åklagare tyckte att ärendet var värt att fortsätta utreda. 

Efter kompletterande utredning så har nu en tredje åklagare, Magnus Argus, valt att väcka åtal. Han skriver i sin stämningsansökan att 50-åringen "begick gärningen av oaktsamhet. Oaktsamheten bestod i att (föraren) innan omkörningen underlät att ha tillräcklig uppmärksamhet framåt och påbörja omkörningen utan att säkerställa att mötande körfält var fritt från trafik på en tillräckligt lång sträcka".

När Vimmerby tidning talar med Magnus Argus på torsdagen har han gott hopp.

– Jag tycker att bevisningen är tillräcklig för en fällande dom för vållande till kroppsskada. 

Den åtalade mannen är hemmahörande i en grannkommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!