Väntjänsten sätter guldkant på vardagen

Vänner är ovärderliga personer som gör vardagen glädjefylld med ofta mycket små medel.

Hemgårdens sommarhöns

Hemgårdens sommarhöns

Foto: Brita Freudenthal

Hultsfred2018-09-12 11:25

För den som är ensam i vardagen är Väntjänsten verkligen efterlängtad och uppskattad. Väntjänsten i Hultsfred består av flera olika organisationer och föreningar som tillsammans gör en ovärderlig insats för de äldre på kommunens äldreboenden, likaväl som hos den som bor kvar i eget hem. Från och med år 2004 började den frivilliga väntjänstorganisationen att växa fram. Man tog över uppdrag som tidigare legat på personal på boendena. Fler och fler aktörer anslöt sig och idag är det en välsmord och välfungerande tjänst med många engagerade medhjälpare. Alla jobbar helt frivilligt och idéellt, de flesta genom föreningar som till exempel Röda Korset, Lions eller genom Svenska Kyrkan och de olika studieförbunden. Tillsammans skapar man en gedigen agenda med program och sysselsättningar som de boende kan delta i efter intresse och ork.

Ulrica Stolth och Gabriella Harrison arbetar som frivilligsamordnare inom kommunen.

– Man gör ett fantastiskt jobb för de gamla. Både för dem som bor på de olika boendena och för personer som bor hemma i egen lägenhet. De kan få hjälp att ta sig till aktiviteter, få besök hemma för en stunds gemenskap eller hjälp när det behövs en extra insats, berättar Ulrica Stolth.

– Varje år samlar vi de olika aktörerna till gemenskaper där vi umgås, planlägger och bollar idéer. Vi äter julgröt tillsammans och försöker ha det lite festligt, tillägger Gabriella Harrison.

I Hultsfred finns träffpunkterna Knektagården, Kopparslagaren, Lindgården, Smörblomman och Stationen. Flera träffpunkter finns runt om i kommunens orter, till exempel Lönnen, Linnéan och Kopparslagaren.

Programmen är varierande med föredrag, sångstunder, högläsningar, andakter, skaparglädje, besök av en liten hund med mera. Flera gånger per år arrangeras caféer med underhållning, något som är populärt och som verkligen inbjuder till gemenskap och samtal.

På Hemgården i Målilla kunde de boende i somras glädja sig över tre hönor, Gunilla, Karolina och Kerstin, som förgyllde frukostarna med nylagda gyllengula ägg och i övrigt underhöll med skrockanden och trevligt sällskap i trädgården.

– De har betytt mycket i sommar, menar Marlies Verheggen på Hemgården som var initiativtagare till sommarhönsen.

Hösten är här med ett varierat, spännande väntjänstprogram som innehåller både gammalt och välkänt såväl som nytt och oprövat.

– Aktörerna är väldigt välkomna, vi gläder oss, avslutar Ulrica Stolth.

Högläsningsstund på Lindgården
Annagull Appelgren, Ingeborg Ek, Lennart Larsson, Bertil Klinholm
Gunborg Tillberg och Ingegärd Björling
Högläsningsstund på Lindgården Annagull Appelgren, Ingeborg Ek, Lennart Larsson, Bertil Klinholm Gunborg Tillberg och Ingegärd Björling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!