Var femte i Hultsfred har mer skulder än tillgångar

Var femte person i Hultsfreds kommun skulle inte ha pengar nog att betala sina skulder om de sålde alla sina tillgångar idag. Av landets 290 kommuner ligger Hultsfred på elfte plats och på första plats i länet.

En banks skyltfönster i centrala Hultsfred ber dig komma in för rådgivning.  Frågan är om Hultsfredsborna har andledning att se så oroliga ut som mannen i reklamen.

En banks skyltfönster i centrala Hultsfred ber dig komma in för rådgivning. Frågan är om Hultsfredsborna har andledning att se så oroliga ut som mannen i reklamen.

Foto:

Hultsfred2009-06-08 06:18


22 procent av invånarna i Hultsfreds kommun har idag har mer i skuld än vad deras tillgångar är värderade till. Det visar statistik från SCB, (Statistiska centralbyrån) som LO-tidningen beställt. I en jämförelse i länet kommer Hultsfred på en första plats. Av landets 290 kommuner kommer Hultsfred på elfte plats.
De skuldsatta i SCB:s statistik har en så kallad nettoskuldsättningen. Det innebär att endast de personer som har skulder kvar efter att de sålt sina tillgångar räknas

Lägre summor
Men siffrorna är kanske inte så alarmerande som de verkar vid första anblick. Lånen i kommunen är enligt en banktjänsteman lägre än jämfört med storstadsregionerna. Det innebär att även om det är fler procentuellt sett som har en nettoskuld, är summorna inte lika stora. Det i sin tur beror på att huspriserna legat på en stabil nivå över en längre tid och inte påverkats så mycket av varken uppgångar eller nedgångar på bostadsmarknaden.
Anledningen till att Hultsfred ligger högt upp i lånestatistiken är enligt banktjänstemannen att kommunen är ett låglöneområde.
Lägre inkomster innebär att det är svårare att spara pengar till fram­tida investeringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om