På Asyl- och flyktinghälsovårdens mottagning i Hultsfred har man uppdraget att kalla nyanlända i regionen till kostnadsfria hälsoundersökningar. Nu förbereder man sig för en situation där man behöver ta emot människor som flytt från kriget i Ukraina.
– Vi utökar kapaciteten och tar in fler resurser. Vi samlar in intresseanmälningar ifrån sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare som har möjlighet att ställa upp och jobba extra. Vi har erfarenhet från flyktingsituationen 2015 som vi nu plockar fram och aktualiserar, säger verksamhetschefen Ann Arvidsson.
Syftet är att informera om svensk sjukvård, identifiera ett eventuellt vårdbehov, hitta eventuella smittor och se till att de människor som kommer har de vaccinationer som behövs.
– Att erbjuda vaccin mot Covid-19 är ett uppdrag som vi har i samband med hälsoundersökningarna. Vi vet att det är en låg vaccinationstäckning i Ukraina och det har vi med oss. Att se över vaccinationer gäller inte bara Covid-19 utan även andra sjukdomar och där har vi direktiv från smittskyddet, säger Ann Arvidsson.
Måste man vara registrerad hos Migrationsverket för att kallas till undersökningen?
– Allting blir enklare om det går den vägen men det går också att lösa på andra sätt. Den stora utmaningen är att Migrationsverket inte har kapacitet att registrera i den takt man skulle önska och därav tittar vi på andra vägar för att nå ut. Vi har ett upparbetat och bra samarbete med kommunerna.