- Statistiken visar att runt 20 procent av alla barn mellan 0 och 18 år lever i missbruksmiljö, säger Monica Keller. Och i likhet med regeringen befarar jag att de här barnen blir fler under en period av lågkonjunktur.
- Så vi måste ta tag i det här, vi måste våga se de här barnen - och agera.
Pengar till projekt
Riksdagen har utifrån en proposition fattat beslut om att prioritera det alkohol- och drogförebyggande arbetet.
Det är utifrån det beslutet som Hultsfreds kommun fått pengar av länsstyrelsen till ett nytt projekt som Monica Keller är samordnare för.
Vid sidan av sin 50 procentiga tjänst som ungdomsbehandlare i behandlingsgruppen inom socialförvaltningen är hon numera också så kallad bim-samordnare.
- Projektet ska drivas under ett år först och främst. Vi har sökt pengar till ytterligare ett, men inte fått svar ännu.
Monica Keller är en före detta cykel- och gräsklipparförsäljare som egentligen alltid drömt om att få jobba med behandlingar av någon form.
Drömjobb
Som bim-samordnare kan man säga att hon hittat sitt drömjobb. Nu får hon både jobba med ungdomar, med behandlingar, hon har projektet som utmaning och hon får användning för sin organisatoriska förmåga. En fullträff helt enkelt.
- Sedan jag kom till Hultsfreds kommun har jag jobbat som timvikarie inom fritidsgården, i huvudsak i Målilla, haft en praktikperiod inom fältarna, som sedan blev till en tjänst i två och ett halvt år. Jag blev fast anställd inom socialförvaltningen i maj 2007.
Värnar om barn
Rent statistiskt finns det 500 barn i vår kommun som lever i missbruksmiljö.Det är dessa barn Monica Keller vill vara ett stöd för. Som ny bim-samordnare vill hon hitta eldsjälar som alla tillsammans kan jobba för att "missbrukarbarnen" ska få det bättre.
Skogen betyder något alldeles speciellt för kommunens bim-samordnare Monica Keller. Här rensar hon huvudet och kopplar av mellan varven, för att senare ta nya tag i arbetet med barn och ungdomar.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!