Vattnet blir dyrare nästa år – så påverkas du

Vatten och avlopp blir ordentligt dyrare nästa år. Redan från årsskiftet höjs taxan med fem procent. Men höjningen sker inte utan protester.

Vatten och avlopp blir fem procent dyrare nästa år efter ett beslut i kommunfullmäktige. Det är en tröst för tigerhjärtan att renhållningstaxan lämnas oförändrad.

Vatten och avlopp blir fem procent dyrare nästa år efter ett beslut i kommunfullmäktige. Det är en tröst för tigerhjärtan att renhållningstaxan lämnas oförändrad.

Foto: CHRISTINE OLSSON

Hultsfred2020-12-15 15:23

De båda socialdemokraterna Tomas Söreling och Tommy Rälg gjorde sitt bästa för att skjuta upp höjningen till halvårsskiftet. Det är inte riktigt läge för en höjning nu, när så mycket är osäkert på grund av pandemin, anser de. 

– Vi ser att höjningen är nödvändig, sa Tomas Söreling, men tidpunkten är fel. Det är inte läge just nu.

Enligt förslaget från kommunstyrelsen, och som godkändes av majoriteten i fullmäktige skulle prisökningen bli 394 kronor för den schablonmässiga normalvillan med en förbrukning på 150 kubikmeter om året.

Anledningen till att ÖSK vill höja taxan så pass kraftigt är att man ser ett omfattande investeringsbehov i ledningsnätet. Till det kommer också ett par penningkrävande stora exploateringsprojekt. Exempelvis ett par överföringsledningar och satsningarna i Herrstorpet.

 ÖSK, som ansvarar för vatten och avlopp i Hultsfreds och Högsby kommuner har också för avsikt att bygga upp en investeringsfond för att klara av kommande investeringar.

Höjningen gäller både för den rörliga delen och den fasta. Däremot blir anläggningsavgiften oförändrad.

Det kom att bli en hel del diskussioner kring det här ärendet. Men det blev till slut som majoriteten ville. Höjningen blir från årsskiftet. Vilket fick S och V-ledamöterna att reservera sig. De avstod dock från begära votering, med tanke på att mötet hölls digitalt och att tekniken där är oprövad.

– Men det hade gått att genomföra, säger ordförande Anders Andersson (KD). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!