"Växthuset" växer fram – få en exklusiv smygtitt

Förskolan Växthuset växer fram. Steg för steg tar det 100 meter långa huset form och nu börjar det likna ett hus. Fast kanske inte riktigt som vi är vana vid.

Det händer saker överallt på området, det är 15 personer som jobbar här just nu. Snart kommer målare, golvläggare, elektriker och andra. Så då blir det många fler.

Det händer saker överallt på området, det är 15 personer som jobbar här just nu. Snart kommer målare, golvläggare, elektriker och andra. Så då blir det många fler.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-17 21:00

Det är ett annorlunda hus som tar form där bakom grindarna, i skogsbacken nära framsteget. 100 meter långt, 18 meter brett ska det bli. En jättekonstruktion i trä och stål. Den nya förskolan kostar totalt 100 miljoner kronor inklusive projektering och annat.

Vi har kikat in på byggplatsen och se hur det ser ut. 

Och nu börjar man ana hur det ska bli. I alla fall utvändigt. Det mesta av stommen är rest och taket pålagt.

– Men invändigt är det mycket kvar, säger arbetschef Fredrik Nilsson på byggföretaget Serneke i Växjö.

Vi får i alla fall chansen att kika in. På nedre botten har man börjat regla upp innerväggarna. Det ger en liten fingervisning om hur det kommer att bli, även om det är svårt att föreställa sig exakt hur. Det blir väldigt luftigt med bara reglarna.

undefined
Vi fick en exklusiv förhandstitt på resultatet. Det blir ljust och fint, med fönster åt alla vädersträck.

En såg ylar uppifrån andra våningen någonstans. Peter Andersson tar oss med upp för en tillfällig trappa och visar hur det ser ut där uppe. Han pekar mot taket. Där syns hundratals takstolar som sitter tätt, tätt, tätt. Än så länge blir det nästan lite katedralskänsla, men ändå inte. Kanske beror det på den ylande sågen.

Vid det här laget har man fått hela bygget under tak. 

– Det har varit en tuff vinter, säger Peter Andersson.

– Vi har fått både täcka och skotta. Men det har gått bra.

– Vi håller tidsplanen bra, trots snö och kyla i vinter. Vi blir klara till årsskiftet, säger Fredrik Nilsson.

Senast det begav sig med bygge av ny förskola var i Virserum, där man för några år sedan upptäckte att Evahagens förskola var gravt mögelskadad och behövde bytas ut. Så det blev ett nybygge där också, som invigdes med pompa och ståt 2017. Sedan dröjde det inte länge förrän den var urvuxen.

undefined
Ny börjar det likna ett hus. Om än inte riktigt som vi är vana vid. 100 meter långt, och 18 meter brett. Det ska bli plats för 200 barn i den nya förskolan som byggs.

Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolan har också fått tillfälle att besöka bygget av den nya förskolan i Hultsfred, och hon ser fram mot att få flytta in till årsskiftet.

– Just nu är det ganska tomt därinne, säger hon.

– Men när man har varit med och jobbat med ritningarna är det lättare att föreställa sig hur det ska bli när man ser reglarna. Det blir också väldigt ljust och fint därinne, det är ju fönster åt alla vädersträck.

Den nya förskolan kommer att ha plats för 200 barn och kommer att ersätta två andra och delar av en tredje. Oredan och Stålhagen är inrymda i ombyggda lägenheter. En avdelning på Råsebäcks förskola tas bort också.

undefined
Jobbet rullar vidare och tidsplanen håller. Förskolan Växthuset ska vara klar till årsskiftet.
En konstruktion av trä och stål i blandning. Det mesta i trä, och förstärkningar i stålbalkar. Byggföretaget Serneke använder sig av många lokala leveratörer i sitt projekt.
En konstruktion av trä och stål i blandning. Det mesta i trä, och förstärkningar i stålbalkar. Byggföretaget Serneke använder sig av många lokala leveratörer i sitt projekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!