Guldskiva stals från Rockarkivet

En stöld av det mer ovanliga slaget har upptäckts i Hultsfred. Det är en guldskiveplakett som försvunnit.

"Det är första gången vi blivit av med något". Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv saknar den stulna guldskivan, liknande de som finns på väggen.

"Det är första gången vi blivit av med något". Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv saknar den stulna guldskivan, liknande de som finns på väggen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-25 14:20

Den inramade guldskiveplaketten hängde i Rockarkivets utställning inne på biblioteket i Hultsfred, bland flera andra, när den försvann.

Ett svart tomrum i raden visar var den satt.

– Det är första gången på 19 år som Svenskt Rockarkiv blivit av med något, säger arkivchefen Stefan Ölvebring. Det är verkligen tråkigt att det ska behöva bli så här.

Han berättar också att guldskivan i sig inte har något direkt värde.

– Den saknar guldvärde, säger han, och plaketten är som vilken metallbit som helst. Men det är klart, för en inbiten samlare kan den vara värd några kronor. Men då krävs det att hitta rätt köpare.

Det var på 1980-talet som Niklas Strömstedt hade en stor hit med singeln "Sista morgonen". Den såldes i 25 000 exemplar och för det belönades han med den här guldskivan, som sedan hamnat hos Svenskt Rockarkiv. För att bevaras för framtiden.

– Vi kan bara hoppas att den dyker upp igen, säger Stefan Ölvebring.

Det är som sagt första gången arkivet drabbas av en stöld och det blev en läxa. De övriga guldskivorna kommer nu att plockas ner och låsas in.

– Det är synd att vissa inte kan hålla tassarna i styr. Nu kommer vi att vara mer noga med att låsa in sakerna även här på utställningen. 

Stefan Ölvebring betonar dock att det som finns i själva arkivet är väl skyddat. 

– Där krävs det passerkort för att komma in, säger han. 

Stölden har skett någon gång den här veckan, men det är oklart exakt när den inträffade.

– Det upptäcktes i torsdags, säger Ölvebring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!