Vena Bygdegård firade 50 år

Ett halvt sekel har nu gått sedan Vena Bygdegård stod färdig. Detta faktum firade bygdegårdsföreningen under gårdagen med pompa och ståt.

Allan Sundström och bygdegårdens nuvarande ordförande Robert Pettersson skänkte under festligheterna en tanke till föreningens förste ordförande Gösta Dehlin.

Allan Sundström och bygdegårdens nuvarande ordförande Robert Pettersson skänkte under festligheterna en tanke till föreningens förste ordförande Gösta Dehlin.

Foto:

Hultsfred2008-11-24 07:19


Det blev en festlig eftermiddag på bygdegården i Vena då gratulanterna stod i kö för att fira samhällets självklara samlingslokal. Men det var inte helt självklart för 50 år sedan att det skulle bli en stor samlingslokal i samhället.
- I början fanns det motstridigheter i samhället om bygdegården, bland annat tyckte vissa att bygget blev för stort och andra tyckte det var onödigt med en samlingslokal när man kunde samlas istället i den då nybyggda kyrkskolan. Men som tur var så blev bygget av, säger Allan Sundström som var ordförande för föreningen under nio år.

Intressant historia
Det var just Allan som denna kväll hade fått äran att berätta historiken bakom bygdegården och det var många intressanta fakta som publiken fick ta del av.
Bland annat att bygget av samlingslokalen kostade sammanlagt 425 000 kronor. Det var en ansenlig summa pengar på den tiden och 25 000 kronor hade Venaborna själva bidragit med genom att köpa andelar i bygdegården.
Den femte oktober 1958 invigdes bygdegården och sedan dess har den varit den centrala samlingspunkten i bygden. För i dessa lokaler anordnas det allt från bröllopsfester till studiecirklar och biovisningar. Än idag står sig lokalen stark då uthyrningen är hög och aktiviteterna många.
- Behovet av en samlingslokal kommer att finnas kvar och vi tänker fortsätta att utveckla verksamheten genom att bland annat bevara det kulturutbud som vi har i huset, säger Robert Pettersson, ordförande för Vena Bygdeförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om