"Verkningslöst" • Företagare sågar nya vattenskyddet

"Det utökade vattenskyddsområde skulle gå ända fram till pappersbruket. Det skulle omöjliggöra att ha någon verksamhet."

Ägaren till Silverdalens pappersbruk tvärsågar planerna på ett utökat vattenskyddsområde. Det skulle göra det omöjligt att driva verksamhet på bruksområdet, skriver han i ett brev till kommunen.

Ägaren till Silverdalens pappersbruk tvärsågar planerna på ett utökat vattenskyddsområde. Det skulle göra det omöjligt att driva verksamhet på bruksområdet, skriver han i ett brev till kommunen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-09-15 08:01

Företagaren Magnus Danielsson, som äger det gamla pappersbruket i Silverdalen tvärsågar förslaget om att utöka vattenskyddsområdet kring vattentäkten i Silverdalen som är tänkt att bli en reservvattentäkt för Hultsfred, i händelse av ett haveri.

– Det är som att lägga alla ägg i samma korg, säger han. Det blir bara två brunnar som hämtar samma vatten. Reservbrunnen borde ligga någon helt annan stans. Det skulle bli betydligt bättre och säkrare för kommuninvånarna.

– Det utökade skyddsområdet skulle dessutom vara helt verkningslöst, säger han. Uppströms Silverån finns ju risker hela vägen. Flera samhällen, vägen och järnvägen går parallellt med Silverån hela vägen från Mariannelund. Både på vägen och järnvägen går mängder med transporter av farligt gods.

I normala fall är det grundvatten som pumpas upp ur kommunens brunnar, men ÖSK har planer på att bygga en överföringsledning mellan vattenverken i Hultsfred och Silverdalen.

– Ett haveri i Hultsfred, skulle betyda att brunnarna i Silverdalen pumpas hårt, säger Danielsson, och det i sin tur skulle få ytvatten från Silverån att tränga in i brunnen. Det skulle i princip bli en ytvattentäkt. Brunnen borde ha legat längre från ån.

Danielsson hänvisar till en konsultrapport som tagits fram av ÖSK inför den här planerade förändringen och som ingående förklarar det här fenomenet.

– Det vi har fått in är att betrakta som en förhandsinformation, säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK. Han kommer att lämna in ett formellt yttrande senare, han har fått förlängd svarstid. Det är först då vi kan agera. Det är också fler markägare utmed Silverån som hört av sig och begärt ut handlingar.

Men i väntan på att yttrandena ska komma in, jobbar ÖSK vidare med samrådsprocessen.

– Just nu kan jag inte säga något om utgången, säger Jens Karlsson. Det kan bli en långdragen process att utvidga vattenskyddsområdet, det kan till och med gå så långt som till domstol. 

I samband med att den här överföringsledningen mellan vattenverken i Hultsfred och Silverdalen byggs var det också tänkt att bli en gång- och cykelväg ovanpå ledningen.

– Men blir det inget av med ledningen kan den här GC-vägen komma att omprövas, säger Jens Karlsson, Det är en ekonomisk förutsättning att ledningen byggs samtidigt. Vägen är kostnadsberäknad till 2,5 miljoner kronor. 

ÖSK arbetar också med att utöka vattenskyddet i Högsby kommun.

En överföringsledning ska koppla ihop vattenverken i Silverdalen och i Hultsfred. Samtidigt utökas vattenskyddsområdet.
En överföringsledning ska koppla ihop vattenverken i Silverdalen och i Hultsfred. Samtidigt utökas vattenskyddsområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om