Skada på hund väckte starka reaktioner

Veterinärerna reagerade starkt när de fick se den skadade hunden. Bakbenet var rejält svullet och svullnaden hade öppnats med en skalpell.

En man och en kvinna åtalas vid Kalmar tingsrätt för djurplågeri efter en händelse i Hultsfreds kommun.

En man och en kvinna åtalas vid Kalmar tingsrätt för djurplågeri efter en händelse i Hultsfreds kommun.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred2024-01-19 05:00

Hunden undersöktes bland annat av en distriktsveterinär, som har berättat om händelsen i ett polisförhör. Veterinären minns att det kom in en hund som var ordentligt svullen i bakbenet. Det syntes också en öppning i svullnaden.

Kvinnan som kom in med hunden berättade att de själva hade öppnat svullnaden för att lätta på trycket, vilket gjorde veterinären upprörd.

undefined
Hunden hade en skada på ena bakbenet.

Nu åtalas en man och en kvinna för djurplågeri, vilket ska ha inträffat i Hultsfreds kommun hösten 2022. De misstänks ha underlåtit att snarast ta hunden till veterinär eller på annat sätt se till att hunden fick nödvändig vård, trots att den visat tecken på skada. Mannen ska dessutom ha skurit i hundens sedan tidigare skadade ben.

Om de inte fälls för djurplågeri anser åklagaren att de bör dömas för brott mot djurskyddslagen.

Händelsen inträffade efter att hundens ägare lämnat in hunden på en kennel som ville använda den för avel. Kenneln, som numera är stängd, drevs av den nu åtalade mannen. Kvinnan har berättat att hon hjälpte till med hundarna vid behov. Efter att hunden fått valpar blev ägaren kontaktad av kvinnan, som berättade om skadan och skickade bilder.

Distriktsveterinären gjorde bedömningen att hunden måste vidare till djursjukhus. Den nu åtalade kvinnan tog med hunden till djursjukhuset. En veterinär har berättat i polisförhör att kvinnan sa att de hade kört in en skalpell i svullnaden för att de inte fick tag på en veterinär. Hon sa också att de hade gett antibiotika i två dagar.

undefined
En man och en kvinna åtalas vid Kalmar tingsrätt för djurplågeri efter en händelse i Hultsfreds kommun.

Veterinären och flera av hennes kollegor reagerade på att svullnaden hade öppnats. Det såg ganska illa ut. Veterinären konstaterar i polisförhöret att man inte får göra kirurgiska ingrepp eller ge receptbelagd medicin på egen hand.

Både mannen och kvinnan har förnekat brott. Mannen hävdar att han är veterinärtekniker. Han saknar dock svensk legitimation.

"Han tar detta personligt, han tar hand om sina hundar, ger bra foder och han är engagerad", skriver polisen i en sammanfattning av ett förhör med mannen.

Han uppger att han ringde många olika veterinärer utan att få hjälp. Till slut öppnade han såret för att släppa ut var.

"Han gjorde detta utan bedövning och hunden försökte bita honom flera gånger så man kan säga att han riskerade sitt liv för att rädda hundens."

Hundägaren kräver 48 000 kronor i skadestånd för veterinärkostnader. Skadan på benet läkte, men hunden dog senare av andra orsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om