Vi behöver en ambulanshelikopter
Varje minut är viktig vid hjärtinfarkter och stroke. Det gäller att få vård så snabbt det bara är möjligt. Samtidigt ser vi en utveckling där ambulanserna blir mer och mer upptagna med följd att väntetiderna blir längre.
Gudrun Brunegrård och Anders Andersson besökte brandstationen för att träffa ambulanspersonalen och titta på den planerade utbyggnaden.
Foto: Olof Carlson
Hon menar att det här verkligen sätter fingret på behovet av en ambulanshelikopter som ska operera i norra länets inland.
– Kalmar län har landets högsta andel döda i hjärtinfarkt inom 28 dagar efter insjuknandet, säger Gudrun Brunegård. Mycket beroende på långa avstånd till akutsjukhusen. Sambandet är tydligt mellan sjukdomstid och snabb hjälp.
En ambulanshelikopter, som skulle kunna betjäna Kalmar, Östergötland och Jönköpings län skulle kunna putsa till de här siffrorna rejält, tror Gudrun Brunegård.
– I Värmland, som också är ett skogslän med långa avstånd har man haft en ambulanshelikopter i två, tre år och det har visat sig bli ett bra komplement till de vägburna ambulanserna.
– De kan flyga i 250 kilometer i timman, fortsätter hon, och de har akutläkare ombord, som kan ställa diagnos och inleda behandling direkt på stället. Det blir en stor kvalitetshöjning.
Att inrätta en ambulanshelikopter skulle kosta cirka 40 miljoner om året, plus en investering på lika mycket.
– Men då är vi tre landsting som delar på kostnaden, säger Brunegård, som anser det vara bevisat att även om det handlar om mycket pengar så är det samhällsekonomiskt försvarbart.
På torsdagen besökte Gudrun Brunegård och Anders Andersson ambulansstationen i Hultsfred för att titta närmare på hur den lokala organisationen fungerar. Och förstås prata med personalen om den förestående utbyggnaden av ambulansstationen. Beslut är tagna om att bygga nya personalutrymmen.
– I Landstingsfullmäktiges beslut fick vi också med en skrivning om att det ska göras en förstudie om en ny ambulansstation i Virserum, säger Brunegård.
Dagens lokaler är för låga i tak, en vanlig ambulans får inte plats, utan man använder en speciell bil. Men när den bilen byts om ett par år går det inte att få tag i en ny lågbyggd bil.
Så något måste göras och det snart, anser Brunegård, som inte på villkors vis vill acceptera en nerläggning.
– Det finns en tydlig koppling mellan långa avstånd och överlevnad, säger hon. Statistiken talar sitt tydliga språk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!