Sprakande eldshow avslutade Hultsfreds skyltsöndag

När Hultsfreds skyltsöndag planerades ville man toppa med något unikt. Valet föll på eldartisten Momo Jord som bjöd på en eldsprakande föreställning.

Gnistor och glöder spreds i ett regn framför Tors Plan på skyltsöndagen.

Gnistor och glöder spreds i ett regn framför Tors Plan på skyltsöndagen.

Foto: Leon Ideäng

Hultsfred2023-11-28 12:01

Eldshowen skulle hållas nere på Tors Plan och avsluta Hultsfreds Handels skyltsöndag. Men det kom så mycket folk att den fick flytta upp från marknivån till taket på Hotell Hulingen.

– Det var lite i sista minuten vi flyttade upp föreställningen på taket för att alla skulle se. Det blev lite galet, säger Jenny Nilsson från arrangören Hultsfreds Handel.

För eldshowen stod eldartisten Momo Jord, Leon Ideäng från Överälve två mil nordöst om Ljusdal i Hälsingland.

– Det lät jätteroligt att komma ned till Hultsfred, jag tycker om att ge föreställningar i mindre samhällen dit alla kommer för att titta och man lär känna folk. I Hultsfred var det stor uppslutning, det var folk överallt, minst 1000 personer, säger han.

Så kort tid som en timme innan showen skulle börja insåg Leon Ideäng att det var så mycket folk att bara ett fåtal skulle kunna se den.

Sagt och gjort. Hotell Hulingen och räddningstjänsten tillfrågades och alla gav sin välsignelse att flytta upp showen ovan där. 

– Att vara på taket var jättehäftigt och roligt. Jag hade så mycket utrymme att jag kunde göra alla stora rörelser och effekter. Det var länge sedan jag uppträdde på ett tak, berättar Leon Ideäng, som började föreställningen från sin storslagna scen med att i sann Hultsfreds-rockanda skrika "Hej Hultsfred".

undefined
Gnistor och glöder spreds i ett regn framför Tors Plan på skyltsöndagen.

Några dagar tidigare hade han en föreställning vid Riddarhuset i Stockholm, för ett mindre sällskap som stod på en trappa. I snöstorm. Kontrasten blev stor.

Han säger att vädret i Hultsfred var perfekt med solnedgång och fullmåne.

– Det var jättevackert. Jag älskar att uppträda när det är vindstilla och under enkla förhållanden. 

Nästa föreställning blir den nionde december i Arvidsjaur om någon är sugen på en repris.

Kommer du från Överälve, den lilla byn med 25-30 innevånare i hälsingeskogarna?

– Nej jag är från Göteborg men har bott utomlands, berättar han.

En tid bodde han på Kanarieöarna och blev kär i en svenska, som ett år senare blev hans fru, Hanna Ideäng. Båda gillar natur och friluftsliv och de bestämde sig för att bo i tystnaden och köpte en jättekåk med fyra kaminer mitt ute i skogen.

– Den var mycket billigare än en parkeringsplats i Stockholm. Ingen av oss har koppling dit och alla tyckte det var konstigt men vi älskar att gå i skogen. Det är tyst och lugnt och perfekt för återhämtning.

undefined
Här kastar Leon Ideäng upp sin drakstav i luften.

Har du varit i Hultsfred tidigare?

– Jag var på Hultsfredsfestivalen 1996 tror jag, jag var i alla fall 13 eller 14 år, berättar han.

Under de dagar han nu var i Hultsfred tog han en tur ut till festivalområdet för att se om han kände igen sig men icke. Han tog också en tur till fågeltornet vid Hulingen.

Eldshower började han med för ungefär 20 år sedan. Han blev inspirerad på en fest 16 år gammal men det tog flera år tills innan han själv kom igång.

Hans egna första gig var 2003. Under åren har han uppträtt på bland annat Dalhalla (2011) och i Bonnierhuset i Stockholm för kungen (2015). Nu är han uppe i över tusen föreställningar.

– Jag insåg vilket otroligt roligt jobb det är och fick se en massa ställen och gå på fester och få betalt för det, säger han.

undefined
Scenen för eldshowen kunde inte vara bättre, taket på Hotell Hulingens restaurang. Alla kunde se utan att föreställningen skymdes.

Hur gjorde du för att inte ramla ned från Hotell Hulingens tak?

– Jag hade satt upp två oljelampor så att jag skulle se var kanten var.

Hur var publiken?

– Publiken i Hultsfred var fantastisk och jag hörde hur barnen skrek rakt ut, jag kände uppskattningen. Det var årets roligaste gig, berättar han.

Eldshowen var avslutningen på arrangören Hultsfreds Handels skyltsöndag.
Eldshowen var avslutningen på arrangören Hultsfreds Handels skyltsöndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!