Viktigt samarbete: "Ett steg närmare proffskarriär"

E-sport Hultsfred har inlett samarbete med ett av Sveriges bästa lag, Prime eSport. Det ger tre Hultsfredsspelare chansen att ta klivet upp i karriären som framtida esportsproffs.

Albin Frick, Kalle Johansson och Oskar Karlsson (saknas på bilden) ser fram emot att få visa vad de kan och utvecklas vidare genom samarbetet med Prima eSport.

Albin Frick, Kalle Johansson och Oskar Karlsson (saknas på bilden) ser fram emot att få visa vad de kan och utvecklas vidare genom samarbetet med Prima eSport.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-07-02 12:00

– Vi startar ett utvecklingslag ihop, där två av deras spelare och tre av våra kommer ingå, säger E-sport Hultsfreds ordförande Christoffer Frick och gör en jämförelse för att visa på vidden av satsningen med Prima eSport, med en andraplats i elitserien CSGO.

– Det är som att HFK skulle samarbeta med AIK, för att ge de bästa spelarna chansen att utvecklas ytterligare. Det är en fantastisk språngbräda.

Spelarna Oskar Karlsson, Målilla, samt Kalle Johansson och Albin Frick, Hultsfred, med mellan 3 000 och 5 000 timmar i Counter-Strike, får chansen att ta ett kliv upp i karriären genom att ta plats i det nya laget, Prima e-sport academy.

– Vi har några spelare som börjar bli riktigt duktiga, som vi riskerar att förlora. De börjar få erbjudande från andra lag, säger Christoffer Frick. Samarbetet gör att vi kan behålla dem i det gemensamma laget och de kan ta steget upp i karriären som framtida esportsproffs. Jag skulle säga att de står på tröskeln till att bli semiproffs.

För grabbarna handlar mycket om möjligheten att utvecklas ytterligare, att få visa upp sig och kunskaperna.

– Det känns som en bra organisation som kan backa upp oss och där vi får tillgång till riktig tränare och coach, säger Kalle Johansson. Det är ett stort kliv för oss, som inte hade varit möjligt utan samarbetet.

Finns det någon baksida?

– Skulle kanske vara att vi måste spela ännu mer, vilket inte alltid uppskattas av våra föräldrar.

Nyheten avslöjades under pågående Hultsfred e-sport week. 

undefined
Isak Johansson, Amir Al-Ziyadi och Christoffer Frick förbereder inför livesändningen av onsdagens turnering, i den egna studion i gymnasiets B-hus.

Tanken var att E-Sport Hultsfred skulle vara värd för ett läger, men på grund av coronapandemin arrangeras istället turneringar online för svenska lag varje dag. Det administreras och livesänds till viss del från gymnasiets B-hus.

– Det gör det hela mer spännande, att spela inför publik. Vi har uppemot hundra tittare hela tiden, säger Christoffer Frick under en paus i förberedelserna inför onsdagens turnering.

Hur har intresset varit för turneringen?

– Det har varit stort hittills, dels för att det finns 4 500 kronor i prispotten varje dag. Men, framförallt för att vi valt ett annorlunda upplägg. Vanligast är cupspel, där spelarna slås ut en efter en. Vårt mål är ju ändå att man ska utvecklas, det gör man bättre genom att alla är garanterade minst fem matcher. Plus final och bronsmatch om man tar sig så långt.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om