Vildsvinsstammen måste minskas

– Det skulle kunna jämföras med skottpengar på vildsvin, erkänner Ulf Larsson, ordförande i Hultsfreds Centerpartikrets.
Kretsen föreslår i ett brev till regeringen att staten tar på sig finansieringen av trikinprover på skjutna vildsvin.
– Det är en viktig signal för att öka avskjutningen, och på så sätt minska vildsvinsstammen, säger Larsson.

Ulf Larsson och Per-Inge Pettersson skriver under brevet till regeringen, där man kräver åtgärder för att minska vildsvinsstammen och därmed också skadorna.

Ulf Larsson och Per-Inge Pettersson skriver under brevet till regeringen, där man kräver åtgärder för att minska vildsvinsstammen och därmed också skadorna.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-03-02 11:17
– Stammen har ökat kraftigt, säger Ulf Larsson.
Någon exakt statistik över hur många vildsvin det finns i landet, har man inte kunnat hitta. Men statistiken över trafikolyckor där grisarna är inblandade talar sitt tydliga språk.

– Trafikolyckorna har ökat med 71 procent sedan 2013, säger Per-Inge Pettersson.

Enligt statistiken som C-avdelningen hänvisar till i brevet till regeringen skedde det 2013 3 551 viltolyckor med vildsvin. Motsvarade siffra för 2017 var det 6 081 olyckor. Lägger man sedan till att genomsnittskostnaden för försäkringsbolagen efter en vildsvinsolycka är 19 000 kronor, så får man en bild av vad det kostar samhället.

Stora skador i lantbruket

Och det är bara en del i problemet. För centeravdelningen ligger det också nära till hands att titta på de skador som vildsvinen orsakar för lantbruket.

– De har en enorm förmåga att förstöra och ställa till, säger Ulf Larsson.

Det är naturligtvis svårt att bedöma hur stora skadorna verkligen är, men de är stora.

– Sedan får vi inte glömma de mjukare frågorna, säger Per-Inge Pettersson. Jag har talar med flera lantbrukare som är mer eller mindre knäckta av vildsvinens härjningar på åkrar och i skogen.

Det är inte bara bönder som drabbas av vildsvinens framfart. Golfbanor, fotbollsplaner och andra anläggningar har också fått besök och blivit mer eller mindre förstörda.

Fråga för markägare

Nu vill Centeravdelningen att regeringen agerar för att minska vildsvinsstammen. Ja kanske inte så att de vill skicka ut Löfvén i skogen med en bössa, men det finns ju andra sätt.

– Hittills har det här helt och hållet varit en fråga för jägare och markägare, säger Per-Inge Pettersson. Men nu är det så många som drabbas, att det blivit en fråga för staten att ta tag i.

Allra helst skulle de vilja se att Sverige tar efter Danmark i kampen mot grisarna.

– Där har man ambitionen att utrota grisarna, säger Ulf Larsson. Men det tror jag inte vi kan lyckas med, stammen är alldeles för stor.

Danskarnas motiv för att bli av med vildsvinen är risken för att de ska sprida svinpest till tamgrisbesättningarna.

Betala trikonprovet

Centeravdelningen vill få regeringen att agera, att gå till riksdagen med förslag på olika åtgärder för att få en minskning av vildsvinsstammen. Ett sätt som lyfts i brevet är att staten finansierar trikinproverna. En kostnad som i dag belastar jägarna.

– Men om staten tar över och gör en stor upphandling, borde det kunna bli billigare än dagens 120 kronor per gris, säger Ulf Larsson.

Enligt reglerna ska varje skjutet vildsvin som används som människoföda genomgå ett trikinprov, för att säkerställa att det inte finns parasiter i köttet.

– Vårt förslag skulle skicka en viktig signal till jägarna att öka avskjutningen, säger Per-inge Pettersson. Att göra dem ännu mer engagerade i vildsvinsjakten så att det skjuts fler grisar.

Att avdelningen vänder sig direkt till regeringskansliet med sitt brev beror helt enkelt på att det är regeringen som kan lägga fram förslagen i riksdagen och det är där man tar besluten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om