Vilken metalfest!

I Hultsfred kan man sina festivaler. Det visade man än en gång. Men nu var det inte den vanliga Hultsfredsfestivalen, utan en alldeles ny festival, med endast en musikstil. Gates of Metal är som namnet avslöjar en tillställning där metal är i centrum. Både musikaliskt och utseendemässigt.

Arch Enemys sångerska Angela Gossow skriker gärna

Arch Enemys sångerska Angela Gossow skriker gärna

Foto:

Hultsfred2003-08-04 06:45

Publiken var långhårig, svartklädd, och prydd med nitarmband och bälten. Headbangande saknades inte heller, varken på scenen eller i publiken.
Festivalskyltarna har kunnat återanvändas, precis som funktionärsvästarna och Rockpendeltrafiken. Och ganska mycket känns faktiskt som Hultsfredsfestivalen. Tält, människor, folkfest och en härlig stämning. Men den här gången är det också lite annorlunda.
Det är till exempel lättare att räkna dem som inte är klädda i svart och i publikhavet är tjejerna betydligt färre än killarna.
Gates of Metal är den nya festivalen i Hultsfred, där metal är den enda genren som spelas. Från eftermiddagen till långt in på natten vibrerade marken av musik och festglada människor.

Tolv band
Tolv band på en och samma kväll. Det blir under 50 kronor per konsert om man ser alla. Helt okej pris, tyckte flera festivalbesökare som gärna kommer till Hultsfred mer än en gång per år. Och om man har snöat in på metal är det rena paradiset att få allt på en kväll.
På tre scener, varav en uppbyggd speciellt för Gates of Metal, uppträdde banden växelvis. Iron Savior och Norther satte fart på festivalen som första band ut på eftermiddagen, båda på de mindre scenerna. Först på stora scenen var Freedom Call, som med sin lite mer melodiösa metal fick publiken att både klappa och sjunga med. Lite hårdare musik följde sedan med Arch Enemy, som har festivalens få kvinnliga sångerskor.Männen dominerar i metal, både på scenen och i publiken och det är långt hår och tatueringar som gäller. Fast det är klart att det finns undantag där också.
Gamma Ray har dock de rätta metal-attributen och gick upp på scenen som ett av kvällens populäraste band. Och ju längre kvällen gick, ju mer kom festen igång.
Riktigt röj alltså. På den stora scenen klev Blind Guardian upp i solnedgången och vid midnatt var den absoluta höjdpunktens timma. Nightwish gjorde sin enda spelning i Skandinavien det här året just i Hultsfred.
Flera av banden signerade skivor på plats och i öltälten spelade hårdrocks-DJ:s.
I stort sett alla metalstilar fanns representerade på festivalen och på Skrikhult Production som tillsammans med Metropol ligger bakom arrangemanget är man nöjda med festivalen, även om man från början hade hoppats på något fler besökare.
Och man kan inte annat än att buga och bocka för arrangörerna. Det är ju sånt här man är bra på i Hultsfred, så varför nöja sig med bara en festival om året?
Mer festivaler åt folket helt enkelt.

Headbangande var det gott om. Liksom hårdrockstecken och nitar. Är det metal så är det
Headbangande var det gott om. Liksom hårdrockstecken och nitar. Är det metal så är det
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om