Vill använda plastpåse till sorterade sopor

Nedbrytbara plastpåsar hyllas. Alla är fortfarande inte tillfreds med tanken på att sortera matrester i papperspåse. "Jag är trygg med att vi valt naturliga råvaror rakt igenom", säger miljö- och byggnadsnämndens Lennart Davidsson (KD).

Alla är fortfarande inte tillfreds med att tvingas sortera sina matrester i papperspåsar, utan skulle önska plastpåsar som används i exempelvis Oskarshamn, Kalmar och på Öland.

Alla är fortfarande inte tillfreds med att tvingas sortera sina matrester i papperspåsar, utan skulle önska plastpåsar som används i exempelvis Oskarshamn, Kalmar och på Öland.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-10-22 18:00

I rollen som ordförande var Lennart Davidsson med genom hela processen när Hultsfred i samarbete med Vimmerby och Högsby kommuner gick över till ett helt nytt renhållningssystem, där invånarna sorterar mat- och restavfall, färgat och ofärgat glas, plåt, plast, papper och tidningar i två fyrfackskärl.

Förutom svårigheten inledningsvis med att få tömningen att fungera, har en av de mest kritiserade frågorna rört matavfallet, att det sorteras i papperspåsar istället för som på exempelvis Öland där nedbrytbara plastpåsar används.

– Genom att jag har sommarstuga på Öland, har jag möjlighet att jämföra de båda systemen. Att sortera i åtta fack tycker jag fungerar bra, men jag tycker att det är mycket bättre med plastpåse.Jag är less på att papperspåsen ofta går sönder, när den blir blöt av matrester och kaffefilter exempelvis och i somras hade vi mer vita maskar än vi haft någonsin tidigare, säger en invånare i Hultsfreds kommun.

Lennart Davidsson kan förstå kritiken. Men han känner sig ändå trygg med beslutet att välja papper före plast.

– Det heter att påsarna är nedbrytbara, men på en föreläsning i Stockholm jag var på, arrangerad av Sveriges Kommuner och Landsting, diskuterades just plasten. Expertisen sa att det inte finns någon plast som bryts ner till hundra procent.

När politikerna skulle bestämma sig för system var alla rörande överens, ambitionen var att välja en "vinnare i längden" så man slapp göra om allt senare. Man tyckte papperet var ett bättre miljöval och Lennart Davidsson befarar att de kommuner som använder så kallade nedbrytbara plastpåsar tvingas tänka om i en framtid och byta ut sina system.

– Överallt diskuteras plastfrågan flitigt och varför ska vi egentligen blanda in plast i våra rena matrester. Vi var inte trygga i tanken, att det inte kommer ut någon plast i våra sjöar och vår natur med det andra systemet, där en maskin först smular sönder plasten i matavfallet, sedan finsorterar det. Jag har sett en sådan maskin och tror att det blir mikroplast kvar, säger han och tillägger:

– Vi som var med och tog beslutet tycker att vi tänkt längre miljömässigt. Det är ett steg i framtiden. Med våra papperspåsar kan vi lämna över till nästa generation med gott samvete.

Lennart Davidssons tips om papperspåsen:

• Lägg lite hushållspapper i botten, då går den inte sönder lika lätt.

• Det gör ingenting om man tar två påsar, för att minska risken att den spricker.

• Låt exempelvis kaffefilter torka till lite, innan man slänger det i papperspåsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!