Vill ge bonus till personal: "Behövs för att orka"

Politikerna är överens om att göra något för utsatta personalgrupper. "Det behövs en morot om vi ska orka igenom en tredje våg."

Jeanette Persson, ordförande i Kommunal Hultsfred, gläds åt förslaget och hoppas att det blir en rejäl slant.
"Det är många som blivit sjuka efter att blivit smittade på jobbet och förlorat inkomst"

Jeanette Persson, ordförande i Kommunal Hultsfred, gläds åt förslaget och hoppas att det blir en rejäl slant. "Det är många som blivit sjuka efter att blivit smittade på jobbet och förlorat inkomst"

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-03 14:00

Det säger Jeanette Persson, ordförande i Kommunal Hultsfred, som hoppas att den här satsningen ska ge en rejäl slant till de som jobbar inom vård och omsorg.

– Det har varit en tuff tid, säger hon. Folk är trötta nu. Det har varit jättetungt att jobba i skyddsutrustningen. Det skapar problem. Jobbar man med visir och munskydd får man inte riktigt luft, så man blir jättetrött, slemhinnorna torkar ut och man får näsblod och eksem.

– Vi får hela tiden tjata på varandra om att hålla i och hålla ut, vi måste ju göra jobbet. Det är ingen annan som gör det.

Jeanette Persson håller också tummarna för att det blir en rejäl slant, det handlar om. Att det inte bara blir en elegant gest.

– Det är många som har varit sjuka och förlorat inkomst på sjuklönen, säger hon. Så det är på plats med en rejäl extrapeng. Så det är jättebra att tanken är väckt. Men än så länge vet jag inte så mycket om hur det blir.

Hon berättar också att den smittspårning som gjorts visar att många blivit smittade i personalrummen.

– Så numera har personalen skyddsutrustningen på sig även där, säger Jeanette Persson, så det finns ingenstans att kunna ta av sig visir och munskydd. Jo man kan ju gå ut förstås, men då måste man ta av sig skyddskläderna och när man kommer in får man ta på sig nya. Men det är inte ofta det finns tid att gå ut.

Till det kommer också den psykologiska oron som pandemin drar med sig.

– Vi har mist flera brukare som vi haft en relation till, säger Jeanette Persson, det är en tung bit. Det finns också stor oro för att dra hem smittan till de egna barnen och familjen.

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott lyfte oppositionsrådet Tomas Söreling (S) frågan, och de övriga ledamöterna hängde på. 

Just nu håller man på att fila på ett förslag om hur det ska se ut och vilka personalgrupper som kommer att få del av satsningen. Men några detaljer är inte klara än. Men till kommunstyrelsens sammanträde på tisdag ska det läggas fram i sin helhet. 

Det ungefär lagom till ettårsdagen av pandemin. Ett år som varit fyllt av extra arbete, hindrande skyddsutrustning, smittorisk och allmän oro. Det har fått kommunledningen att tänka till och när förslaget lades fram hängde ledamöterna på.

– Det känns riktigt bra att vi alla var överens om att göra något för de utsatta personalgrupperna, säger Söreling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!